четвртак, 1. мај 2014.

Objekti i oprema u pekarstvu


1)За производњу прехрамбених производа морају се обезбедити:
            а)Просторија за пријем сировина
            б)Просторија за чување и складиштење сировина
            в)Просторија за производњу
            г)Просторија за паковање и декларисање готових производа
            д)Просторија за чување и складиштење готових производа
-Све просторије се морају изградити од чврстог и незапаљивог материјала.
-Просторије морају имати вентилацију, осветљење и заштиту од уласка инсеката, птица и глодара.
-Путеви којима се врши допремање и отпремање сировина и готових    прехрамбених производа НЕ СМЕЈУ да се укрштају.
-У просторијама се НЕ СМЕ складиштити употребљена амбалажа, производи, предмети и материјали који својим мирисом и нечистоћом могу променити органолептичка својства прехрамбеног производа.

2)Опрема и уређаји у просторији за пријем, чување и складиштење су:
            а)Пријемна рампа и усипни кош
            б)Ваге и уређаји за мерење количине сировина и помоћног материјала
в)Унутршња транспортна средства за манипулацију и смештај сировина и
полупроизвода
            г)Подметачи, полице и палете за складиштење одређених врста сировина
            д)Расхладни и други уређаји за одржавање температуре, влаге, контролисане и модификоване атмосфере
            ђ)Инструменти за мерење температуре и релативне влаге
            е)Инструменти за утврђивање квалитета сировина
-Место пријема и испоруке мора имати надстрешницу довољне дужине да штити возило којим се врши допремање сировина

3)За производњу пекарских производа потребно је обезбедити:
            а)уређај за сејање брашна
            б)уређај за припрему и одмеравање топле воде
            в)месилица за тесто
            г)уређај за ферментацију теста
            д)гарб колица са одговарајућим бројем посуда
            ђ)пећ са уређајем за мерење температуре
            е)радни столови за обраду теста
            е)посуде за манипулацију
            ж)опрема за прихват и чување готових производа

4)Опрема и уређаји у просторији за паковање и декларисање готових производа су:
            а)вага за мерење са полуаутоматским или аутоматским дозирањем готових производа
            б)машина за паковање и затварање готових производа
            в)апарат за етикетирање и декларисање готових производа
            г)опрема за транспорт упакованог производа
            д)машина за збирно паковање готових производа

5)Опрема у просторији за складиштење готових је:
            а)палете
            б)полице
            в)подметачи
            г)унутрашња транспортна средства за манипулацију и смештај готових прехрамбених производа
-Опрема мора бити довољно удаљена од пода, зида и тавана.

Нема коментара:

Постави коментар