четвртак, 1. мај 2014.

Opsti sanitarno higijenski uslovi


1.     Шта су општи санитарни услови?                          
Општи санитарно хигијенски услови су услови у погледу локације објекта, окружења, уређења, изградње, снабдевања водом, одвода отпадних вода, уклањања чврстих отпадних материја, просторија и опреме.
2.     Од чега се изграђују објекти у којима се обавља производња и промет животних намирница?
Објекти у којима се обавља производња и промет животних намирница изграђују се од чврстог материјала и лоцирају на сувом и оцедном земљишту.
3.     Где не могу бити лоцирани објекти у којима се обавља производња и промет животних намирница?
Објекти не могу бити лоцирани поред ђубришта, депонија, несанираних нужника, отворених канала, фабрика које испуштају гасове, пару, димове, прашину. Објекти не могу бити лоцирани поред других објеката који могу штетно утицати на хигијенске услове у објекту, односно, хигијенску исправност животних намирница у њима. Објекти не могу бити лоцирани на местима где могу угрожавати услове становања, или обављање здравствене, дечје и социјалне заштите, као и на местима где би правац дувања главних ветрова могао штетно утицати на хигијенске услове у објекту или његовој околини.
4.     Где се лоцирају објекти у којима се обавља производња и промет животних намирница и како се уређује околина тих објеката?
Објекти се лоцирају на местима где је обезбеђена снабдевеност енергетским изворима и хигијенски исправном водом, као и могућност одвођења отпадних вода и других отпадних материја. Слободне површине око објекта уређују се, а прилазни путеви ка објекту, интерне саобраћајнице и платои око објекта изграђују се од чврстог материјала(бетон, асфалт, камен и сл.)
5.     Како се објекат снабдева водом?
Објекат се снабдева водом за пиће из јавне водоводне мреже или из сопствених бунара, којима се обезбеђује стално снабдевање објекта довољном количином хигијенски исправне текуће воде.
6.     Како се регулише канализација у објекту?
Објекат се прикључује на јавну канализациону мрежу, а у насељима, која немају изграђену јавну канализациону мрежу, објекат се прикључује на сопствену канализацију са уређајима за пречишћавање.
7.     Како се складиште и чувају чврсте отпадне материје у објекту?
У просторијама објекта чврсте отпадне материје прикупљају се у хигијенске посуде од нерђајућег материјала са поклопцима истог квалитета. Чврсте отпадне материје одлажу се у специјалне контејнере или канте са поклопцима истог квалитета, смештене на посебно одређеном, бетонираном делу дворишта. Простор, хигијенске посуде, контејнери и канте свакодневно се перу, празне и дезинфикују и не користе се у друге сврхе.
8.     Које су просторије за производњу и промет животних намирница?
Просторије за производњу и промет животних намирница су производне просторије, магацинске просторије и помоћне просторије.

ПРОИЗВОДНЕ ПРОСТОРИЈЕ
9.     Шта се обавља у производним просторијама?
У производним просторијама се обавља производња и други радни процеси. Број, величина и распоред производних просторија одговара технолошком просесу који се у њима одвија.
10.                        Какав мора бити распоред производних просторија у објекту?
Распоред производних просторија мора бити такав да не долази до укрштања прљавих и чистих путева.
11.                        Како се изграђују подови производних просторија?
Подови производних просторија изграђују се од чврстог непропустивог материјала, отпорног на средства за прање, дезинфекцију и друге агресивне материје, равни, глатки и без оштећења, и не смеју бити клизави. Подови производних просторија имају одговарајући пад према сливницима или одливним отворима и изведени су на начин који онемогућује задржавање воде на подним површинама.
12.                        Како се изграђују зидови и таванице производних просторија?
Зидови и таванице производних просторија морају бити равни, без пукотина и удубљења, беле или неке друге светле боје. Зидови и таванице производних просторија изграђују се од чврстог материјала и изводе се тако да се на њима не ствара кондензована влага и не задржава прашина и друге штетне материје.
13.                        Како се постављају цевоводи и инсталације у производним просторијама?
Цевоводи и инсталације постављају се тако да са зидном површином не стварају скривене углове неприступачне за чишћење, прање и техничко одржавање.
14.                        Како се осветљавају производне просторије?
Производне просторије осветљавају се природним и вештачким осветљењем. Распоред, површина и број отвора за природно осветљење просторија обезбеђује равномерно осветљавање свих делова просторија и одговара врсти техничко технолошког поступка који се у њима одвија. Вештачко осветљење уводи се у све просторије објекта.
15.                        Како се обавља вентилација у производним објектима?
У производним просторијама обезбеђује се природна или вештачка вентилација као и уређаји за пречишћавање и одвод дима, отпадних гасова, паре и непријатних мириса. Одвод прашине, дима, отпадних гасова и водене паре врши се посебним цевним одводима на месту настајања. Отвори за довод свежег ваздуха штите се од продора инсеката, заштитном мрежом и постављају се тако да спречавају контаминацију ваздуха прашином, штетним гасовима или непријатним мирисима.
16.                        Шта се још обезбеђује у производним просторијама?
У производним просторијама обезбеђује се довољно слободног простора потребног за несметан транспорт и манипулацију, пролаз запослених и опслуживање, односно одржавање уређаја.

МАГАЦИНСКЕ ПРОСТОРИЈЕ
17. Шта се ради у магацинским просторијама?
У магацинским просторијама се складиште сировине, материјали за паковање, готови производи, помоћни материјали и повратна амбалажа а број и величина магацинских просторија зависи од врсте и количине животних намирница које се складиште у њима.
18.                        Може ли се у једној магацинској просторији складиштити више врста животних намирница?
У једној магацинској просторији може се складиштити више врста животних намирница, ако се складиште под истим условима и ако једна врста не утиче штетно на хигијенску исправност или квалитет других врста намирница.
19.                        Шта се не сме складиштити у магацинским просторијама?
У магацинским просторијама намењеним за складиштење и чување животних намирница не смеју да се складиште:употребљена амбалажа, производи, предмети и материјали који својим мирисом, нечистоћом, патогеним клицама и паразитима могу загадити животне намирнице, односно које могу пренети отровне материје штетне по здравље.
20.                        Какве морају бити магацинске просторије?
Магацинске просторије морају бити суве и прозрачне.
21.                        Како се магацинске просторије штите од продора инсеката и глодара?
Магацинске просторије обезбеђују се механичким средствима(мрежа на прозорима, решетка на сливницима, метална маска на доњем делу врата)од продора глодара и инсеката.
22.                        Како се чувају животне намирнице у магацинским просторијама?
Животне намирнице складиште се и чувају на подметачима, полицама, палетама и у расхладним уређајима. Подметачи, полице и палете постављају се у односу на зид на таквој удаљености која омогућава несметан пролаз и чишћење. Намирнице складиштене на непокретним подметачима, полицама и палетама издижу се од подне површине најмање 30 цм а између редова обезбеђује се довољно слободног простора за манипулацију и циркулацију ваздуха. У магацинској просторији у којој се складиште и чувају различите врсте животних намирница, те намирнице се слажу одвојено, према врсти и пореклу.

ПОМОЋНЕ ПРОСТОРИЈЕ
23.                        Чему служе помоћне просторије?
Помоћне просторије служе за хигијенске, санитарне и друге потребе запослених у објекту
24.                        Које просторије спадају у помоћне просторије?
У помоћне просторије спадају гардеробе, купатила, умиваонице, тоалети, просторије за личну хигијену жена, просторије за пушење, просторије за повремено загревање и одмор запослених. Помоћне просторије смештају се у посебном делу дворишта или уз производне и магацинске просторије, ако не сметају технолошком процесу производње. Број и величина помоћних просторија зависи од броја и пола запослених у објекту.
25.                        Како се уређују туш кабине?
 Зидови туш кабине облажу се керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом беле или неке друге светле боје. Кабина има туш, текућу топлу и хладну воду, држач за сапун и убрус, посебан сливник и заштитну пластичну завесу. Подови у туш кабинама облажу се керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом погодним за лако чишћење и одржавање.
26.                        Како се уређују умиваонице?
У зависности од броја запослених обезбеђују се уређаји за прање руку са држачем за папир, односно убрус или уређај за сушење руку, етажер са огледалом и потребним прибором. Зидови у умиваоницама до висине од 1.5 м од пода облажу се керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом беле или неке друге светле боје. Подови у умиваоницима облажу се керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом, погодним за лако чишћење и одржавање.
27.                        Како се уређују тоалети?
У зависности од броја запослених обезбеђују се тоалети са претпростором и WЦ кабином. У поду претпростора тоалета изграђује се сливник и обезбеђује најмање један уређај за прање руку са држачем убруса и потребним прибором за личну хигијену. У просторијама тоалета обезбеђује се природна и вештачка вентилација. Одстојање тоалета од најудаљенијег радног места не сме бити веће од 30 метара. Тоалети који се налазе уз производне и магацинске просторије, одвојени су од тих просторија ходником или другом просторијом.

Нема коментара:

Постави коментар