четвртак, 1. мај 2014.

Prodavnice


Продавнице с одређеним облицима продаје
-Класична продавница
Класична продавница је просторија у којој се трговина прехрамбених и непрехрамбених производа врши услуживањем.
-Специјализирана продавница.
Специјализирана продавница је просторија са широким асортиманом једне подгрупе производа у којој се трговина робом врши услуживањем.
У специјализираној продавници се могу уз основни асортиман производа продавати само сродни производи из допунског асортимана.
-Самопослуга
Самопослуга је просторија уређена тако да је роба изложена на полицима које су приступачне купцима. На тај начин је омогућено купцу да се сам информише о изгледу робе, о цени и да се одлучи о куповини без посредовања продавача.
·        У самопослугама се морају осигурати:
-корпе за стављање робе,
-простор за остављање и чување ручног пртљага купаца,
-слободан простор између гондола и полица са изложеном робом за несметано кретање и услуживање купаца,
-посебан улаз за пријем робе.
·        Према величини продајног простора самопослуге се сврставају у следеће категорије:
-минимаркет од 50 до 100 м2. продајне површине,
-супермаркет од 100 до 500 м2 продајне површине,
-максимаркет од 500 до 1.500 м2 продајне површине и
-хипермаркет преко 1.500 м2 продајне површине.
-Драгстор
Драгстор је просторија у којој се врши трговина на мало производима самоуслуживањем.
У драгстору се може вршити трговина на мало производа и у комбинацији са пружањем угоститељских услуга (кафа, брзо припремање хране и сл.), у физички одвојеним просторијама, уколико испуњавају услове за обављање те делатности.
Радно време драгстора траје у времену од 0 до 24 сата сваки дан.

 -Дисконтна продавница
Дисконтна продавница је просторија у којој се врши трговина на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима и по нижим ценама од цена робе коју трговац има у другим продавницама за робу исте врсте и квалитета.
Власник дисконтне продавнице мора поседовати најмање две просторије у
којима се физички одвојено врши продаја исте робе по ценама без попуста од продаје робе по ценама са попустом.
Дисконтна продаја подразумева давање попуста на робу паковану у количинама већим од јединичне количине утврђене трговинским паковањем.
Роба се продаје претежно у индустријском паковању, а ређе у трговачком
паковању по принципу самопослуживања.
Дисконтна продавница мора имати колица за превоз купљене робе до превозног средства и омогућен приступ превозном средству купца.

- Робна кућа
Робна кућа је продавница у којој се врши продаја робе на мало најширег асортимана робе широке потрошње самоуслуживањем, самоизбором, путем аутомата и услуживањем од стране продавача.
Продаја је организована тако да по правилу за поједине врсте робе постоје
посебни продајни простори.
·        У робној кући поред заједничких услова предвиђених за све продавнице, мора се осигурати:
-посебна просторија за довоз, пријем и ускладиштење робе,
-посебан прилаз за приступ транспортним возилима,
-теретни лифт за пренос робе, ако је продајни простор лоциран по спратовима
-загревање просторија путем централног грејања,
-клима уређаје за пречишћавање ваздуха,
-сопствени агрегат за производњу електричне енергије.
-просторије за административне послове.

 -Киоск
Киоск може бити индустријски произведен објект или други сличан објект изграђен од индустријских произведених елемената, или други објекат монтажно-демонтажног типа грађен према урбанистичким условима и плану.
На индустријски произведен киоск који по својим карактеристикама омогућава улазак и кретање купаца се примјењују одредбе прописане за продају у продавницама.
Ово се не односи се на киоск у којем се продаја робе на мало обавља кроз одговарајући отвор на самом киоску без уласка купаца у продајни простор.
Конструкција киоска мора бити таква да продавачу осигура заштиту од атмосферских утицаја.
Под киоска мора бити изведен од материјала који осигуравају заштиту од хладноће.
Киоск мора бити прикључен на електричну мрежу.
Киоск у којем се продаје хлеб, пециво, месо, риба као и  месни и млечни производи који нису у оригиналном паковању, мора бити опремљен умиваоником за руке са текућом топлом и хладном водом.
За продају појединих врста робе (лакокварљиве намирнице) морају се осигурати одговарајући расхладни уређаји, у којима се не могу држати заједно намирнице које попримају мирисе (млеко, сир, свежа риба и сл.).
Киоск мора имати осигуране помоћне просторије за санитарне и хигијенске потребе запосленог особља на удаљености од највише 100 м.

Нема коментара:

Постави коментар