четвртак, 1. мај 2014.

Posebni sanitarno higijenski uslovi


Посебни санитарно-хигијенски услови

1. Индустријски објекти

-Круг индустријског објекта ограђује се зиданом или жичаном оградом, висине од најмање два метра.
-Производне и магацинске просторије индустријског објекта морају бити високе најмање 3 м, а помоћне просторије најмање 2,80 м.
-Зидови производних просторија индустријског објекта облажу се керамичким плочицама беле или друге светле боје, до висине од најмање 3 м од пода.
-У производним просторијама индустријског објекта у којима се врши обрада или прерада животних намирница, обезбеђује се текућа, топла и хладна вода са уређајима за прање руку и потребним пратећим прибором, чији број и распоред зависи од технолошког процеса у објекту.
-У производним просторијама у којима има статичних радних места, уређаји за прање руку постављају се у непосредној близини тих радних места.
-За прање и санитацију покретне опреме, прибора и повратне амбалаже обезбеђује се посебна просторија.
-У просторији за санитацију опреме обезбеђује се текућа топла и хладна вода.
-За складиштење амбалаже и материјала за паковање обезбеђује се посебан магацински простор, заштићен од продора животиња и инсеката, а посебна просторија или простор за складиштење повратне амбалаже.
-Индустријски објекти морају имати средства потребна за прање, чишћење и дезинфекцију просторија, опреме и уређаја.

2. Занатски објекти

-У занатским објектима у којима се у процесу производње врши и припрема полуфабриката обезбеђује се посебна просторија.
-Производне просторије занатског објекта морају бити високе најмање 3 м, са најмање једним отвором за природно проветравање.
-Магацинске и помоћне просторије занатског објекта морају бити високе најмање 2,80 м.
-Зидови производних просторија занатског објекта облажу се керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом који се лако пере и одржава, беле или друге светле боје, до висине од најмање 2 м од пода.
-У производним просторијама занатског објекта обезбеђује се текућа топла и хладна вода са уређајима за прање руку и потребним пратећим прибором за одржавање хигијене.
-У производним просторијама занатског објекта у којима се врши припрема, обрада или прерада животних намирница обезбеђује се посебан простор или просторија са дводелном судопером за прање прибора за рад и посуђа, односно посебан простор или просторија са троделном судопером за прање прибора за рад и посуђа из продавнице или просторије за услуживање, ако су те просторије у саставу објекта.
-Пријем на прање прибора за рад и посуђа из продавнице и просторије за услуживање врши се на начин који не доводи до укрштања прљавог посуђа са животним намирницама у припреми.
-У саставу помоћних просторија занатског објекта обезбеђује се посебна просторија или простор намењен за смештај прибора и средстава за чишћење, прање и дезинфекцију простора и опреме.

 

3. Објекти за промет животних намирница

Објекти за промет животних намирница јесу:
1) објекти у којима се врши продаја животних намирница на мало (у даљем тексту: продавнице);
2) објекти у којима се врши продаја животних намирница на велико и обављају услуге преузимања, сортирања, паковања, маркирања и складиштења животних намирница (у даљем тексту: складишта).-Просторија продавница у којој се излажу и продају животне намирнице мора имати површину од најмање 10 м2 и унутрашњу висину од најмање 3 м.
-У продавници се обезбеђује санитарни чвор са претпростором, посебан улаз за пријем животних намирница у продавницу, приручни магацин за смештај животних намирница и амбалаже, као и посебна просторија или простор за држање прибора и средстава за прање, чишћење и дезинфекцију.
-Животне намирнице намењене продаји смештају се, излажу и чувају у рафовима, гондолама, расхладним уређајима, витринама, замрзивачима, продајним столовима и пултовима.
-Опрема за смештај, излагање, чување и продају животних намирница поставља се тако да не смета приликом манипулација животним намирницама и кретања купаца, односно запослених у продавници.
-Животне намирнице не смеју се излагати на начин који би штетно утицао на њихову хигијенску исправност (изложеност сунцу, високој температури, утицају влаге и сл.), а приликом њиховог распоређивања, чувања и излагања води се рачуна о њиховом саставу, структури и могућем међуутицају.
-У расхладним уређајима, витринама и замрзивачима обезбеђује се одређена, одговарајућа температура за смештај и чување животних намирница, одређена упутством произвођача.
-Контрола температуре у расхладним уређајима, витринама и замрзивачима врши се посебним термометром.
-У деловима продавнице у којима се врши сечење и продаја лакокварљивих животних намирница обезбеђује се текућа топла и хладна вода, уређаји за прање руку и потребан пратећи прибор.
-У деловима продавнице зидови се облажу керамичким плочицама или другим водоотпорним материјалом погодним за лако чишћење и одржавање, до висине од најмање 2 м од пода.
-У продавницама се обезбеђује одговарајући алат и прибор за мерење, сечење, пресипање, вешање, захватање и предузимање других сличних радњи.
-Складишта се лоцирају на деоницама приступачним за несметан истовар и утовар животних намирница и морају имати унутрашњу висину од најмање 2,80 метара.
-Складишта се опремају одговарајућом опремом за смештај и чување животних намирница (рафови, регали, гондоле, расхладни уређаји, транспортни уређаји).
-Животне намирнице не смеју се излагати изван објеката за промет животних намирница.


Нема коментара:

Постави коментар