АМБАЛАЖА
Под појмом амбалажа подразумевамо средство
које прихвата производ и штити га до употребе. Под појмом паковање подразумевамо
технолошки процес стављања производа у амбалажу. Осим тога амбалажа има и следеће
функције:
·
да омогућује
чување прехрамбених производа на високом степену хигијене
·
да омогућује
паковање прехрамбених производа на аутоматизованим линијама
·
да омогућује
једноставно припремање резерви хране за дужи период и спречава пропадање већих количина
сировине
·
да омогућује
поуздан транспорт осетљиве робе
·
да даје
информацију о врсти производа, произвођачу, трајности упакованих производа, начину
складиштења и цени.
·
да естетски
представи производ и својим изгледом привуче потрошача
·
да удовољи
економским и еколошким захтевима
Амбалажа
може да се подели према више критеријума:
a) према производу који је у њој спакован на
неодвојиву и одвојиву
b) према материјалу од ког је израђена на папирну,
картонску, металну, пластичну, стаклену, дрвену, текстилну, керамичку, од комбиниваних
материјала.
c) према функцији у промету на комерцијалну(продајну),
збирну, транспортну
d) према трајности на повратну и неповратну
e) према величини на крупну и ситну
f)
према
месту транспорта на континенталну и прекоморску
За
паковање брашна и производа од брашна користи се папирна амбалажа, картонска амбалажа,
амбалажа од пластичних маса на бази целулозе,
амбалажа од комбинованих(вишеслојних) материјала и амбалажа од текстила.
Нема коментара:
Постави коментар