петак, 10. јануар 2014.

Ambalaza-pojam i podela


АМБАЛАЖА

            Под појмом амбалажа подразумевамо средство које прихвата производ и штити га до употребе. Под појмом паковање подразумевамо технолошки процес стављања производа у амбалажу. Осим тога амбалажа има и следеће функције:
·        да омогућује чување прехрамбених производа на високом степену хигијене
·        да омогућује паковање прехрамбених производа на аутоматизованим линијама
·        да омогућује једноставно припремање резерви хране за дужи период и спречава пропадање већих количина сировине
·        да омогућује поуздан транспорт осетљиве робе
·        да даје информацију о врсти производа, произвођачу, трајности упакованих производа, начину складиштења и цени.
·        да естетски представи производ и својим изгледом привуче потрошача
·        да удовољи економским и еколошким захтевима

Амбалажа може да се подели према више критеријума:
a)      према производу који је у њој спакован на неодвојиву и одвојиву
b)      према материјалу од ког је израђена на папирну, картонску, металну, пластичну, стаклену, дрвену, текстилну, керамичку, од комбиниваних материјала.
c)      према функцији у промету на комерцијалну(продајну), збирну, транспортну
d)      према трајности на повратну и неповратну
e)      према величини на крупну и ситну
f)        према месту транспорта на континенталну и прекоморску

За паковање брашна и производа од брашна користи се папирна амбалажа, картонска амбалажа, амбалажа од пластичних  маса на бази целулозе, амбалажа од комбинованих(вишеслојних) материјала и амбалажа од текстила.

Нема коментара:

Постави коментар