ЖИТА И ПОДЕЛА ЖИТА
-Жита у
ботаничком смислу припадају фамилији трава.
-За људску
исхрану користе се пшеница, раж, јечам, овас, кукуруз, просо, пиринач и сирак.
-Деле се на стрна
жита и просолика жита.
-У стрна жита
спадају пшеница, раж, јечам и овас.
-У просолика жита
спадају кукуруз, просо, пиринач и сирак.
БОТАНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ЖИТА
-Пшеница је
једногодишња биљка.
-Састоји се од
подземног дела (корена) и надземног дела(стабла).
-Корен се састоји
од великог броја коренчића преко којих се обезбеђују потребне количине воде и
минералних материја.
-Стабло је
цилиндричног облика и на њему се налазе листови и цвасти.
-У листовима се
обавља процес фотосинтезе.
-Цвасти се налазе
на горњем крају и састоје се од великог броја цветова.
ВРСТЕ И СОРТЕ ПШЕНИЦЕ
-Најраспрострањеније
врсте пшенице су обична(мека)пшеница и тврда пшеница.
-Разликујемо
озиме сорте, јаре сорте и факултативне сорте пшенице.
ГРАЂА ЗРНА ПШЕНИЦЕ
-Зрно пшенице се
састоји од омотача, алеуронског слоја, језгра и клице.
-Омотач је
спољашњи део и има задатак да штити унутрашње делове од спољних утицаја.
-Алеуронски слој
се налази одмах испод омотача.
-Језгро заузима
средишњи део и чине га крупне ћелије танких зидова.
-Ћелије су
испуњене скробом у облику зрнаца између којих се налазе беланчевине.
-Језгро је
најважнији део за пекарску индустрију јер се од њега у процесу млевења добија
брашно.
-Клица се налази
укосо постављена и обезбеђује развој нове биљке.
Нема коментара:
Постави коментар