четвртак, 9. јануар 2014.

Zita i podela zita


ЖИТА И ПОДЕЛА ЖИТА
-Жита у ботаничком смислу припадају фамилији трава.
-За људску исхрану користе се пшеница, раж, јечам, овас, кукуруз, просо, пиринач и сирак.
-Деле се на стрна жита и просолика жита.
-У стрна жита спадају пшеница, раж, јечам и овас.
-У просолика жита спадају кукуруз, просо, пиринач и сирак.
БОТАНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ЖИТА
-Пшеница је једногодишња биљка.
-Састоји се од подземног дела (корена) и надземног дела(стабла).
-Корен се састоји од великог броја коренчића преко којих се обезбеђују потребне количине воде и минералних материја.
-Стабло је цилиндричног облика и на њему се налазе листови и цвасти.
-У листовима се обавља процес фотосинтезе.
-Цвасти се налазе на горњем крају и састоје се од великог броја цветова.
ВРСТЕ И СОРТЕ ПШЕНИЦЕ
-Најраспрострањеније врсте пшенице су обична(мека)пшеница и тврда пшеница.
-Разликујемо озиме сорте, јаре сорте и факултативне сорте пшенице.
ГРАЂА ЗРНА ПШЕНИЦЕ
-Зрно пшенице се састоји од омотача, алеуронског слоја, језгра и клице.
-Омотач је спољашњи део и има задатак да штити унутрашње делове од спољних утицаја.
-Алеуронски слој се налази одмах испод омотача.
-Језгро заузима средишњи део и чине га крупне ћелије танких зидова.
-Ћелије су испуњене скробом у облику зрнаца између којих се налазе беланчевине.
-Језгро је најважнији део за пекарску индустрију јер се од њега у процесу млевења добија брашно.
-Клица се налази укосо постављена и обезбеђује развој нове биљке.

Нема коментара:

Постави коментар