четвртак, 9. јануар 2014.

Pomocne sirovine za proizvodnju pekarskih proizvoda


Помоћне сировине за производњу пекарских производа

а)Шећер
            Шећер је најважнија сировина за производњу кондиторских производа а користи се и производњи неких врста хлеба и пецива. По хемијском саставу шећер који се налази у продаји је чиста сахароза. Добро се раствара у води. При загревању чистих раствора сахарозе долази до њене хидролизе при чему се образује инвертни шећер који је смеша једнаких делова глукозе и фруктозе. Шећер се индустријски може добити из шећерне репе и шећерне трске. Од природних сировина највише шећера има у меду.
б)Масти
            Масти које се примењују у производњи хлеба и пецива утичу на побољшање хранљиве вредности и на дообијање одговарајуће структуре производа од брашна. По хемијском саставу су естри трохидроксилног алкохола глицерола и виших засићених и назасићених масних киселина. За производе од брашна маст има улогу   емулгатора и готовом производу даје порозну, врло растреситу структуру, а поред тога повећава и његову запремину и даје му специфичан укус и мирис. Све набројане особине производа од брашна могу се постићи употребом одговарајућих масти и то оних које показују тзв.ШОРТЕНИНГ ВРЕДНОСТ односно оних које имају пластична својства. Пластична својства имају масти које се не топе на одређеној температури већ у ширем температурном интервалу.
в)Млеко
            Млеко побољшава хранљиву вредност производа од брашна и даје им специфичан пријатан укус и мирис. Свеже млеко је емулзија беле боје. Највише се користи кравље млеко, млеко у праху и кондензовано млеко.
г)Јаја
            Јаја побољшавају квалитет производа од брашна дајући им бољи укус, повољнију структуру, бољу порозност, сипкавост и лепу жуту боју. Користе се као основна сировина у производњи тестенина. Мого да се користе као свежа, у облику јајног меланжа(хомогена пастеризована или замрнута јајчана маса) или као јаја у праху.
д)Месо
            У производе од брашна месо и производи од меса се додају да би побољшали хранљиву вредност и укус производа, а користи се као сировина за производњу бурека и пита. Под месом се подразумевају сирови и прерађени делови заклане стоке, живине, дивљачи, рибе, ракова, шкољки, жаба и пужева који се употребљавају за људску исхрану.
ђ)Воће
            У пекарству воће се користи за производњу специјалних врста хлеба у које се додаје као сушено воће. Најчешће је то суво грожђе.
е)Адитиви
            Под појмом адитиви подразумева се свака супстанца која се из технолошких разлога додаје прехрамбеном производу у току производње, прераде, припреме, обраде, паковања транспорта или чувања.
            Адитиви се користе за следеће намене:
·        да би се сачувала хранљива вредност прехрамбеног производа
·        да се побољша очување квалитета или стабилност производа
·        да се поправе органолептичке особине производа при чему адитив не сме да мења његову природу, састав и квалитет
·        да се обезбеде неопходни састојци за производе за особе са посебним дијететским захтевима
·        да се обезбеди помоћ при производњи, преради, припреми, третирањy, паковању, транспорту или чувању производа

-5-
Адитиви и њихове мешавине могу да се додају прехрамбеним производима само под условом да су наведени у Правилнику о квалитету и другим захтевима за адитиве и њихове мешавине. У оквиру овог Правилника постоји Позитивна листа адитива и могу се додавати само адитиви који се налазе на тој листи. Адитиви могу да се додају само у количини која је дозвољена Прописима о квалитету производа у који се додају. Адитиви су разврстани у следеће категорије:
·        Боје се користе за бојење прехрамбених производа. Могу да буду екстракти природних сировина и синтетички произведена једињења
·        Конзерванси су супстанце одређеног хемијског састава које под одређеним условима спречавају размножавање микроорганизама.Конзерванси који се користе морају бити хемијски чисти и без примеса штетних по здравље људи, а не смеју битно утицати на својства прехрамбеног производа.
·        Антиоксиданси су материје одређеног хемијског састава које спречавају или успоравају оксидативне промене у прехрамбеном производу коме су додате, а битно не утичу на органолептичка својства тог производа. Најчешће спречавају или успоравају процес ужеглости масти и промену боје(тамњење)производа од воћа и поврћа.
·        Киселине се користе за изазивање или убрзавање хемијских промена и убрзавање процеса производње у прехрамбеној индустрији.
·        Емулгатори су материје које омогућавају добијање стабилне емулзије. Емулзије су системи који се састоје од две међусобно нерастворљиве течности које се не мешају. Најпознатија емулзија у прехрамбеној индустрији је уље у води. Емулзије су често нестабилне и долази до раздвајања две течности. Да до овога не би дошло додају се различити емулгатори који имају функцију стабилизатора.
·        Средства за желирање су супстанце које прехрамбеним производима дају конзистенцију гела.
·        Хемијска средства за повећање запремине су једињења која се у процесу печења разлажу, образујући гасове који повећавају запремину производа. Нарастње теста и образовање одговарајуће структуре производа одвија се у процесу печења разлагањем ових средстава при чему се стварају гасови угљен диоксид, амонијак и водена пара. Најчешћа хемијска средства која се користе за повећање запремине су натријум бикарбонат и амонијум бикарбонат.
-Натријум бикарбонат је познат као сода бикарбона.То је бео, ситно кристалан прах без мириса, растворљив у води, слабо алкалног укуса. Сода бикарбона се на високој температути разлаже по следећој реакцији:


Створени угљен диоксид повећава запремину производа а створени натријум карбонат даје производу базни укус.
-Амонијум бикарбонат је познат као ледени квасац. То је кристална супстанца беле боје са карактеристичним мирисом на амонијак. На високој температури се разлаже по следећој реакцији:


Створени амонијак и угљен диоксид повећавају запремину производа. Најчешће се ова два средства додају заједно а количина зависи од састава и особина теста.
·        Згушњивачи су супстанце које повећавају вискозитет прехрамбених производа.
·        Стабилизатори су супстанце које које омогућавају одржавање физичко хемијског стања прехрамбених производа.
·        Хумектанти су супстанце које спречавају сушење прехрамбених производа.

Нема коментара:

Постави коментар