четвртак, 9. јануар 2014.

Hemijski sastav psenicnog brasna


1. Хемијски састав пшеничног брашна

Брашно се добија млевењем пшенице. У зависности од особине пшенице и начина млевења зависи и хемијски састав брашна. Просечан хемијски састав брашна је:

Састојци брашна

Скроб
64-74%
Беланчевине
9-15%
Растворни шећери
2-4%
Целулоза
0.1-2%
Просте масти(липиди)
1-2%
Сложене масти(липоиди)
1-5%
Минералне материје(пепео)
0.4-1.7%
Влага(вода)
13-14%

Поред ових састојака брашно садржи и извесне количине витамина и ензима. Сви састојци брашна могу бити неорганског и органског порекла. У неорганске материје спадају вода и минералне материје, а у органске материје скроб, беланчевине, растворни шећери, целулоза, просте масти, сложене масти, витамини и ензими.

2. Неорганске материје пшеничног брашна

У неорганске материје пшеничног брашна спадају вода и минералне материје.
a)      Вода(влага)
Садржај влаге у брашну је најважнији показатељ квалитета брашна. Влажност брашна се креће од 12.5-15%. Уколико је влажност брашна испод 12.5%долази до исушивања беланчевина, па је при замесивању формирање теста отежано због чега има и лошију структуру.
Влажност брашна већа од 15% доводи до интензивнијих промена у брашну приликом чувања, до интензивнијих ензимских процеса, брже оксидације брашна, промене боје и бржег размножавања микроорганизама и осталих штеточина.
b)      Минералне материје(пепео)
Минералне материје у брашну су соли К,Ca,Мg,P,Fе,Мn,Zn,Ni,Cd,Cr.
Садржај минералних материја(пепео) се креће од 0.45 до 2%. У зависности од садржаја минералних материја одређује се и тип брашна.

ТИП БРАШНА = % пепела * 1000

например: Ако је садржај минералних материја (пепела) 0.50%, ТИП БРАШНА је
0.50*1000=500, и то брашно се у продаји ставља као ТИП 500
            Постоје следећи типови брашна:
Типови брашна
Садржај пепела(у %)
ТИП 400
до 0.45
ТИП 500
0.46-0.55
ТИП 850
0.80-0.90
ТИП 1100
1.05-1.15
Наменско брашно
0.46-1.15
-2-
3. Органске материје пшеничног брашна

У органске материје пшеничног брашна спадају скроб, беланчевине, растворни шећери, целулоза, просте масти, сложене масти, витамини и ензими.
а)Беланчевине
            Беланчевине су високомолекуларна органска једињења састављана од великог броја међусобно повезаних аминокиселина. У молекулима беланчевина аминокиселине су повезане пепдидним везама. По хемијском саставу беланчевине се деле на:
-Просте беланчевине(протеине) и
-Сложене беланчевине(протеиде)
            У просте беланчевине пшеничног брашна спадају албумини, глобулини, глијадини и глутенини. Најважније беланчевине су глобулини и глијадини јер оне у води бубре, повећавају своју запремину и стварају ГЛУТЕН(лепак)који гради структуру теста.
б)Угљени хидрати(шећери)
            Угљени хидрати су најраспрострањеније органске материје у природи и настају процесом фотосинтезе у биљкама. Према броју угљеникових атома деле се на диозе, триозе, пентозе и хексозе.
            Угљени хидрати се деле на просте и сложене.
-У просте угљене хидрате спадају :
·        моносахариди(глукоза, фруктоза и др.)
·        дисахариди(сахароза, малтоза, галактоза)
·        трисахариди(рафиноза)

-У сложене угљене хидрате спадају декстрини, скроб и целулоза. Састављени су од више јединица простих шећера и деле се на пентозане и хексозане.
            У пшеничном брашну највише има скроба и целулозе а врло мало глукозе и фруктозе.
            Скроб је полисахарид састављен од великог броја молекула глукозе. Састоји се од амилозе и амилопектина, при чему амилопектина има 76% а амилозе 24%.Скроб се налази у свим врстама жита. Загревањем у води постепено бубри, повећава своју масу и запремину. При температури од 60 до 80 °Ц долази до пуцања амилопектинске љуске при чему се зрнца скроба слепљују и ствара се вискозни лепљива маса која се зове скробни лепак а сам тај процес се назива КЛАЈСТЕИЗАЦИЈА СКРОБА.
в) Масти
            Масти су органске материје нерастворљиве у води. Деле се на просте масти(липиди) и сложене масти(липоиди).
-Просте масти су по хемијском саставу естри трохидроксилног алкохола глицерола и виших засићених и назасићених масних киселина.
-Сложене масти су једињења која поред алкохола и масних киселина садрже и неорганске киселине, аминоалкохоле и моносахариде.
г)Витамини
            Витамини су специфична органска једињења која су у малим количинама потребна за нормалан метаболизам људског организма.Деле се на витамине растворљиве у мастима(А,Д,Е,К) и витамине растворљиве у води (Б,Ц).
д)Ензими
            Ензими су сложена органска једињења чија је основна функција регулисање брзине биохемијских реакција. Зато се називају и биокатализатори. Деле се на хидролазе и оксидазе.

Нема коментара:

Постави коментар