1. Хемијски састав пшеничног
брашна
Брашно се добија млевењем пшенице. У зависности од особине
пшенице и начина млевења зависи и хемијски састав брашна. Просечан хемијски састав
брашна је:
Састојци
брашна
|
|
Скроб
|
64-74%
|
Беланчевине
|
9-15%
|
Растворни
шећери
|
2-4%
|
Целулоза
|
0.1-2%
|
Просте
масти(липиди)
|
1-2%
|
Сложене
масти(липоиди)
|
1-5%
|
Минералне
материје(пепео)
|
0.4-1.7%
|
Влага(вода)
|
13-14%
|
Поред ових састојака брашно садржи и извесне количине
витамина и ензима. Сви састојци брашна могу бити неорганског и органског порекла.
У неорганске материје спадају вода и минералне материје, а у органске материје скроб,
беланчевине, растворни шећери, целулоза, просте масти, сложене масти, витамини и
ензими.
2. Неорганске материје пшеничног
брашна
У неорганске материје пшеничног брашна спадају вода и
минералне материје.
a)
Вода(влага)
Садржај влаге у брашну је најважнији показатељ квалитета
брашна. Влажност брашна се креће од 12.5-15%. Уколико је влажност брашна испод
12.5%долази до исушивања беланчевина, па је при замесивању формирање теста отежано
због чега има и лошију структуру.
Влажност брашна већа од 15% доводи до интензивнијих промена
у брашну приликом чувања, до интензивнијих ензимских процеса, брже оксидације брашна,
промене боје и бржег размножавања микроорганизама и осталих штеточина.
b)
Минералне материје(пепео)
Минералне материје у брашну су соли К,Ca,Мg,P,Fе,Мn,Zn,Ni,Cd,Cr.
Садржај
минералних материја(пепео) се креће од 0.45 до 2%. У зависности од садржаја минералних
материја одређује се и тип брашна.
ТИП
БРАШНА = % пепела * 1000
например:
Ако је садржај минералних материја (пепела) 0.50%, ТИП БРАШНА је
0.50*1000=500,
и то брашно се у продаји ставља као ТИП 500
Постоје следећи типови брашна:
Типови
брашна
|
Садржај
пепела(у %)
|
ТИП
400
|
до
0.45
|
ТИП
500
|
0.46-0.55
|
ТИП
850
|
0.80-0.90
|
ТИП
1100
|
1.05-1.15
|
Наменско
брашно
|
0.46-1.15
|
-2-
3. Органске материје пшеничног
брашна
У органске материје пшеничног брашна спадају скроб, беланчевине,
растворни шећери, целулоза, просте масти, сложене масти, витамини и ензими.
а)Беланчевине
Беланчевине су високомолекуларна органска
једињења састављана од великог броја међусобно повезаних аминокиселина. У молекулима
беланчевина аминокиселине су повезане пепдидним везама. По хемијском саставу беланчевине
се деле на:
-Просте
беланчевине(протеине) и
-Сложене
беланчевине(протеиде)
У просте беланчевине пшеничног брашна
спадају албумини, глобулини, глијадини и глутенини. Најважније беланчевине су глобулини
и глијадини јер оне у води бубре, повећавају своју запремину и стварају ГЛУТЕН(лепак)који
гради структуру теста.
б)Угљени хидрати(шећери)
Угљени хидрати су најраспрострањеније
органске материје у природи и настају процесом фотосинтезе у биљкама. Према броју
угљеникових атома деле се на диозе, триозе, пентозе и хексозе.
Угљени хидрати се деле на просте и сложене.
-У просте
угљене хидрате спадају :
·
моносахариди(глукоза, фруктоза и др.)
·
дисахариди(сахароза, малтоза, галактоза)
·
трисахариди(рафиноза)
-У сложене
угљене хидрате спадају декстрини, скроб и целулоза. Састављени су од више јединица
простих шећера и деле се на пентозане и хексозане.
У пшеничном брашну највише има скроба
и целулозе а врло мало глукозе и фруктозе.
Скроб
је полисахарид састављен од великог броја молекула глукозе. Састоји се од амилозе
и амилопектина, при чему амилопектина има 76% а амилозе 24%.Скроб се налази у свим
врстама жита. Загревањем у води постепено бубри, повећава своју масу и запремину.
При температури од 60 до 80 °Ц долази до пуцања амилопектинске љуске при чему се
зрнца скроба слепљују и ствара се вискозни лепљива маса која се зове скробни лепак
а сам тај процес се назива КЛАЈСТЕИЗАЦИЈА СКРОБА.
в) Масти
Масти су органске материје нерастворљиве
у води. Деле се на просте масти(липиди) и сложене масти(липоиди).
-Просте
масти су по хемијском саставу естри трохидроксилног алкохола глицерола и виших засићених
и назасићених масних киселина.
-Сложене
масти су једињења која поред алкохола и масних киселина садрже и неорганске киселине,
аминоалкохоле и моносахариде.
г)Витамини
Витамини су специфична органска једињења
која су у малим количинама потребна за нормалан метаболизам људског организма.Деле
се на витамине растворљиве у мастима(А,Д,Е,К) и витамине растворљиве у води (Б,Ц).
д)Ензими
Ензими су сложена органска једињења чија
је основна функција регулисање брзине биохемијских реакција. Зато се називају и
биокатализатори. Деле се на хидролазе и оксидазе.
Нема коментара:
Постави коментар