PEKARSKI
PROIZVODI
Pekarski
proizvodi su: hleb, pecivo i druge vrste pekarskih proizvoda.
Hleb je
proizvod dobijen mešenjem, fermentacijom, oblikovanjem i pečenjem testa
umešenog od osnovnih sirovina, i to: brašna od žita, prekrupe, vode ili druge
dozvoljene tečnosti, pekarskog kvasca ili drugih sredstava za fermentaciju i
kuhinjske soli.
U proizvodnji hleba mogu se upotrebljavati
dodatne sirovine.
Radi poboljšanja fizičkih i
senzornih osobina i trajnosti hleba, dozvoljena je upotreba aditiva.
Pecivo
je proizvod čija masa po komadu ne prelazi 250 g.
Za proizvodnju pekarskih
proizvoda, kao osnovne sirovine mogu se upotrebljavati pšenično, ražano,
kukuruzno, ječmeno, ovseno i heljdino brašno, prekrupa žita, voda ili druga
dozvoljena tečnost, pekarski kvasac ili druga dozvoljena sredstva za
fermentaciju i kuhinjska so.
Sintetička
sredstva za zaslađivanje mogu se upotrebljavati samo za proizvodnju pekarskih
proizvoda namenjenih za dijetalnu ishranu.
Za proizvodnju pekarskih
proizvoda ne smeju se upotrebljavati mineralna ulja i drugi proizvodi koji se
ne smatraju jestivim uljima.
Pri
proizvodnji pekarskih proizvoda i gotovih smeša mogu se upotrebljavati aditivi.
Aditivima su proizvodi
namenjeni za poboljšanje fizičkih i organoleptičkih svojstava i trajnosti i za lakši
tehnološki postupak pri proizvodnji pekarskih proizvoda.
Sirovine
koje se upotrebljavaju za proizvodnju pekarskih proizvoda ne smeju da sadrže
primese:
1) koje bi na bilo koji način
mogle štetno uticati na ljudsko zdravlje;
2) koje bi mogle loše uticati
na izgled, miris i ukus i druga svojstva pekarskih proizvoda, kao i na njihovo
čuvanje;
3) koje bi pekarskim
proizvodima dale prividna svojstva u pogledu kvaliteta, tako da bi potrošača
mogle dovesti u zabunu.
Prema vrsti upotrebljenih
sirovina, pekarski proizvodi se mogu stavljati u promet kao:
1) osnovne vrste hleba i
peciva;
2) specijalne vrste hleba i
peciva;
3) druge vrste pekarskih
proizvoda.
1. Osnovne
vrste hleba i peciva
Pod
nazivom "osnovne vrste hleba i peciva" mogu se stavljati u promet hleb
i pecivo koji su izrađeni od osnovnih sirovina .
Prema vrsti upotrebljenih
osnovnih sirovina, osnovne vrste hleba i peciva stavljaju se u promet kao:
1) pšenični hleb i pšenično
pecivo;
2) ražani hleb i ražano
pecivo;
3) hleb i pecivo od brašna
hibrida raži i pšenice;
4) kukuruzni hleb;
5) heljdin hleb;
6) mešani hleb i mešano
pecivo.
Prema tipu upotrebljenog
pšeničnog brašna, pšenični hleb i pšenično pecivo mogu se proizvoditi i
stavljati u promet kao:
1) beli hleb i belo pecivo,
umešeni od brašna tipa "500";
2) polubeli hleb i polubelo
pecivo, umešeni od brašna tipa "850";
3) crni hleb i crno pecivo,
umešeni od brašna tipa "1100";
4) graham-hleb i
graham-pecivo, umešeni od prekrupe.
Ražani hleb i ražano pecivo
mogu se proizvoditi i stavljati u promet umešeni od ražanog brašna tipa
"750", tipa "950" ili tipa "1250".
Hleb i
pecivo od brašna hibrida raži i pšenice mogu se proizvoditi i stavljati u
promet umešeni od brašna hibrida raži i pšenice tipa "750", tipa
"950" ili tipa "1250".
Kukuruzni
hleb može se proizvoditi i stavljati u promet umešen od kukuruznog brašna.
Heljdin
hleb može se proizvoditi i stavljati u promet umešen od najmanje 50% heljdinog
brašna.
Mešani
hleb i mešano pecivo mogu se proizvoditi i stavljati u promet kao hleb i pecivo
umešeni od mešavine pšeničnog, ražanog, ječmenog, ovsenog, heljdinog, sojinog i
kukuruznog brašna i brašna od prosa.
Mešani hleb može se stavljati
u promet pod nazivima: "ražani mešani hleb", "heljdin mešani
hleb", odnosno "kukuruzni mešani hleb" - ako je za proizvodnju
takvog hleba upotrebljeno najmanje 30% odnosne vrste brašna; "ječmeni
mešani hleb" i "ovseni mešani hleb" - ako je za proizvodnju
takvog hleba upotrebljeno najmanje 20% odnosne vrste brašna; "sojin mešan
hleb" - ako je za proizvodnju takvog hleba upotrebljeno najmanje 10%
sojinog brašna, i "mešani hleb sa prosom" - ako je za proizvodnju
takvog hleba upotrebljeno najmanje 20% brašna od prosa.
Isto se odnosi i na mešano
pecivo.
Specijalni
hleb i specijalno pecivo mogu se proizvoditi i stavljati u promet kao hleb i
pecivo za koje se, pored osnovnih sirovina, upotrebljavaju i dodatne sirovine.
Upotrebom određenih količina
dodatnih sirovina ili primenom posebnog tehnološkog postupka koji se razlikuje
od tehnologije osnovnih vrsta hleba i peciva dobijaju se karakteristična
organoleptička svojstva za odnosne vrste specijalnog hleba i specijalnog peciva.
Sve vrste specijalnog hleba i
specijalnog peciva stavljaju se u promet pod odgovarajućim posebnim nazivima, i
to:
1) hleb sa ovsenim
pahuljicama;
2) mlečni hleb i mlečno
pecivo;
3) hleb sa masnoćama i pecivo sa masnoćama;
4) hleb sa jajima i pecivo sa jajima;
5) hleb sa začinima, hleb sa suvim grožđem, hleb sa voćem ili proizvodima
od voća i pecivo sa začinima, pecivo sa suvim grožđem i pecivo sa voćem ili
proizvodima od voća;
6) hleb produžene svežine;
7) hleb za dijetalnu ishranu i pecivo za dijetalnu ishranu;
8) obogaćeni hleb i obogaćeno
pecivo;
9) hleb sa pšeničnim klicama
i pecivo sa pšeničnim klicama;
10) hleb sa pšeničnim
mekinjama i pecivo sa pšeničnim mekinjama;
11) dvopek, mlečni dvopek i
čajni dvopek;
12) druge vrste specijalnog
hleba i peciva.
Pod
nazivom "hleb sa ovsenim pahuljicama" može se stavljati u promet hleb
koji sadrži najmanje 15% ovsenih pahuljica u odnosu na količinu upotrebljenog
brašna, računato na bazi 14% vode u brašnu.
Pod
nazivima "mlečni hleb" i "mlečno pecivo" može se stavljati
u promet hleb, odnosno pecivo za čije je mešenje najmanje 50% potrebne količine
vode zamenjeno mlekom ili odgovarajućom količinom mleka u prahu. Umesto mleka
može se upotrebiti obrano mleko ili obrano mleko u prahu, s tim da to mleko, sa
dodatkom odgovarajuće količine maslaca ili pavlake, sadrži 3,2% masti.
Pod nazivima "hleb sa
obranim mlekom" i "pecivo sa obranim mlekom" mogu se stavljati u
promet proizvodi za čije je mešenje umesto vode upotrebljeno samo obrano mleko
ili odgovarajuća količina obranog mleka u prahu, s tim da obrano mleko sadrži
8,5% suve materije.
Za proizvodnju mlečnog hleba
i mlečnog peciva zabranjeno je umesto mlečne masti upotrebljavati margarin ili
druge vrste masti i ulja.
Pod
nazivima "hleb sa masnoćama" ("masni hleb") i "pecivo
sa masnoćama" ("masno pecivo") mogu se stavljati u promet
pekarski proizvodi koji sadrže najmanje 5% masti u odnosu na količinu
upotrebljenog brašna, obračunato na bazi 14% vode u brašnu, odnosno na bazi 4%
masti u gotovom proizvodu.
Pod
nazivima "hleb sa jajima" i "pecivo sa jajima" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi kojima je na jedan kilogram brašna dodato
124 g melanža od jaja sa 75% vode ili 31 g suve materije jaja u prahu,
obračunato na bazi 14% vode u brašnu.
Pod
nazivima "hleb i pecivo sa začinima", "hleb i pecivo sa suvim
grožđem", "hleb i pecivo sa voćem i proizvodima od voća" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi koji sadrže najmanje 10% suvog grožđa,
voća ili proizvoda od voća, računato na gotov proizvod sa 35% vode, osim za
hleb i pecivo sa začinima.
Pod
nazivom "hleb produžene svežine" može se stavljati u promet pekarski
proizvod koji zadržava svežinu i koji je pogodan za ljudsku ishranu najmanje
pet dana.
Pod
nazivom "obogaćeni hleb" i "obogaćeno pecivo" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi obogaćeni belančevinama životinjskog ili
biljnog porekla kao samostalne komponente ili u kombinaciji sa vitaminima ili
mineralnim materijama radi povećanja njihove hranljive i biološke vrednosti.
U grupu proizvoda
"obogaćeni hleb" i "obogaćeno pecivo" svrstavaju se sledeće
vrste: "hleb povećane biološke vrednosti" i "pecivo povećane
biološke vrednosti", "hleb obogaćen proteinima" i "pecivo
obogaćeno proteinima", kao i "visokoproteinski hleb" i
"visokoproteinsko pecivo".
Pod
nazivima "hleb povećane biološke vrednosti" i "pecivo povećane
biološke vrednosti" mogu se stavljati u promet pekarski proizvodi u kojima
je povećan sadržaj biološki aktivnih materija.
Pod nazivima "hleb
obogaćen proteinima" i "pecivo obogaćeno proteinima" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi koji sadrže najmanje 14% proteina u
odnosu na suvu materiju.
Pod
nazivima "visokoproteinski hleb" i "visokoproteinsko
pecivo" mogu se stavljati u promet pekarski proizvodi koji sadrže najmanje
22% proteina u odnosu na suvu materiju.
Pod
nazivima "hleb sa pšeničnim klicama" i "pecivo sa pšeničnim
klicama" mogu se stavljati u promet hleb i pecivo koji sadrže najmanje 10%
pšenične klice u odnosu na količinu upotrebljenog brašna na bazi 14% vode u
brašnu.
Pod
nazivima "hleb sa pšeničnim mekinjama" i "pecivo sa pšeničnim
mekinjama" mogu se stavljati u promet hleb i pecivo koji sadrže najmanje
7% pšeničnih mekinja u odnosu na količinu upotrebljenog brašna na bazi 14% vode
u brašnu.
Pod
nazivom "dvopek" može se stavljati u promet pekarski proizvod dobijen
od testa umešenog od brašna, masti, kvasca i vode.
Za proizvodnju dvopeka mogu
se upotrebiti i šećer, jaja, mleko, masnoća, sladni ekstrakt, so, suvo voće,
pšenični gluten i drugi sastojci predviđeni ovim pravilnikom.
Pod
nazivom "mlečni dvopek" može se stavljati u promet pekarski proizvod
za čije je mešenje najmanje 50% potrebne količine vode zamenjeno mlekom ili
odgovarajućom količinom mleka u prahu. Umesto mleka može se upotrebiti obrano
mleko ili obrano mleko u prahu, s tim da to mleko, sa dodatkom odgovarajuće
količine maslaca ili pavlake, sadrži 3,2% masti.
Pod
nazivom "čajni dvopek" može se stavljati u promet pekarski proizvod
izrađen od mekog testa koji sadrži brašno, masnoću, šećer, suvo voće i druge
sastojke predviđene ovim pravilnikom.
Hleb i
pecivo u prodaji na malo moraju se zavijati.
Kao materijal za zavijanje
hleba i peciva mogu se upotrebljavati papir i druge vrste omotnog materijala.
Transport hleba i peciva, kao
i njihovo uskladištenje, mora se obavljati tako da se u potpunosti obezbede
uslovi za očuvanje njihovog kvaliteta.
Smeštaj
i čuvanje hleba u skladištima i prodavnicama mora se obavljati na način kojim
se obezbeđuje da se hleb i pecivo ne deformišu, kao i da se pravilno
provetravaju i hlade.
3. Druge vrste
pekarskih proizvoda
Prema
vrsti upotrebljenih sirovina, kao i načinu izrade, druge vrste pekarskih
proizvoda jesu:
1) punjeno pecivo;
2) burek-pita;
3) simit;
4) pogačice;
5) krofne i slični
proizvodi;
6) mekike i slični
proizvodi;
7) pereci i đevreci;
8) grisini;
9) penjerlije;
10) hlebne mrvice;
11) smesa za oblaganje;
12) ostali pekarski proizvodi.
Pekarski proizvodi proizvode se prema proizvođačkoj specifikaciji.
Pod nazivom "punjeno pecivo" može se stavljati
u promet pekarski proizvod koji je punjen slanom ili slatkom masom za punjenje.
Punjeno pecivo mora da sadrži najmanje 15% mase za punjenje, obračunato na
gotov proizvod sa 35% vode.
Pod nazivom "burek-pita" može se stavljati u
promet pekarski proizvod dobijen od pšeničnog brašna tipa "500",
masnoće i vode, uz dodatak mlevenog mesa, sira, voća ili povrća.
Burek-pita mora da sadrži najmanje 8% masnoće, računato na gotov proizvod
sa 45% vode.
Burek-pita sa mesom mora da sadrži najmanje 20% mlevenog mesa, burek-pita
sa sirom - najmanje 20% sira, a burek-pita sa voćem ili povrćem - najmanje 10%
voća ili povrća u odnosu na količinu upotrebljenog brašna, obračunato na bazi
14% vode u brašnu.
Pod nazivom "simit" može se stavljati u promet
pekarski proizvod dobijen od pšeničnog brašna tipa "500", vode i
kuhinjske soli i drugih dozvoljenih dodatnih sirovina, zamešen majom od zrna
nauta.
Za proizvodnju maje od nauta može se upotrebljavati samo zdravo zrno nauta
i voda za piće.
Pod nazivom "pogačice" mogu se stavljati u promet pekarski
proizvodi izrađeni od lisnatog testa dobijeni od pšeničnog brašna tipa
"500", uz dodatak biljne ili svinjske masti, margarina, čvaraka ili
sira.
Pogačice moraju da sadrže najmanje 30% masti, računato na upotrebljenu
količinu brašna, obračunato na bazi 14% vode u brašnu.
Pod nazivom "krofne i slični proizvodi" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi izrađeni od fermentisanog testa dobijenog
mešanjem pšeničnog brašna tipa "500", mleka, jaja, masnoće, šećera i
drugih dodatnih sirovina predviđenih ovim pravilnikom, prženi na jestivom ulju,
svinjskoj ili biljnoj masti.
Krofne i slični proizvodi mogu biti punjeni marmeladom, pekmezom ili drugim
odgovarajućim proizvodima.
Pod nazivom "mekike i slični proizvodi" mogu se
stavljati u promet pekarski proizvodi izrađeni od fermentisanog testa dobijenog
mešanjem pšeničnog brašna tipa "500", vode i soli.
Pod nazivom "pereci" i "đevreci" mogu
se stavljati u promet pekarski proizvodi izrađeni od fermentisanog testa, koji
se pre pečenja mogu stavljati u alkalni rastvor.
Pod nazivom "grisini" mogu se stavljati u
promet pekarski proizvodi dobijeni od pšeničnog brašna tipa "500",
vode, sa dodatkom ili bez dodatka kvasca, soli, šećera i drugih sastojaka
predviđenih ovim pravilnikom. Grisini se mogu proizvoditi u obliku štapića,
pereca, venčića i u drugim oblicima. Ti proizvodi mogu se ukrašavati krupnom
soli, kimom, kristal-šećerom ili drugim dodatnim sirovinama.
Pod nazivom "penjerlije" mogu se stavljati u
promet pekarski proizvodi izrađeni od fermentisanog testa dobijenog mešanjem
pšeničnog brašna tipa "500", vode, soli i jaja, prženi na jestivom
ulju, svinjskoj ili biljnoj masti.
Pod nazivom "hlebne mrvice" mogu se stavljati u
promet pekarski proizvodi dobijeni mlevenjem osušenog pšeničnog hleba ili
peciva koji su higijenski ispravni i ne sadrže čestice zagorelog hleba.
Pod nazivom "smesa za
oblaganje" (paniranje) može se stavljati u promet pekarski proizvod
dobijen posebnim postupkom od mlinskih ili pekarskih proizvoda, kuhinjske soli
i sredstva za stabilizovanje.
Smesa za oblaganje mora biti originalno upakovana.
Pekarski proizvodi, radi postizanja lepšeg izgleda, mogu
se površinski obraditi, pre ili posle pečenja, neškodljivim i u proizvodnji tih
proizvoda dozvoljenim sredstvima.
Hvala puno na ovome,bas mi je to trebalo, jer i u knjizi nema sve ovo.
ОдговориИзбриши