среда, 12. новембар 2014.

Peci za pecenje hleba


Пећи за печење хлеба      

У погонима мањег капацитета користе се коморне пећи које могу бити грађене са 1, 2 или више комора различите величине. Ове пећи могу бити различитог степена аутоматизованости па им је и капацитет врло различит(од 100 до 600 килограма хлеба на сат).
1.                        Коморне пећи се састоје од етажа-комора која се свака посебно пуни. Коморе се загревају индиректно-сагоревањем течног или гасовитог горива у горионику одакле преко ложишта димни гасови одлазе у главни димни канал где се мешају у одређеном односу са већ коришћеним димним гасовима. Однос мешања тј. температура димних гасова који циркулишу изнад и испод сваке коморе регулише се термостатом. Свака етажа је затворена вратима које могу бити од лима или специјалног стакла тако да се процес печења може контролисати. Пуњење етажа се врши отварањем врата и убацивањем хлеба. После пуњења врата се затворе и у комору се пушта водена пара која се ствара у испаривачу. Пражњење оваквих пећи тј. вађење хлеба из пећи углавном се ради пекарском лопатом. Хлеб се ручно прихвата са лопате и ређа на колица за хлађење.
2.                        Постоји и коморна етажна пећ са покретном траком. Разлика између ове две пећи у начину пуњења. Када се пећ напуни, трака се заустави, врата се затварају, пушта се водена пара за влажење површине хлеба и остави се потребно време да се хлеб испече. После печења врата се отворе, укључи се трака уназад тј. да излази из пећи и печен хлеб се прихвата и ређа на колица (или полице) за хлађење хлеба.
3.                        Ротационе пећи-Пре убацивања теста у пећ на командној табли се задају параметри печења теста-време влажења, тј. количина паре која ће се убацити у пећ пре почетка печења, температура и време печења. Колица са оптимално ферментисаним тестом се угурају у пећ и када се врата затворе процес печења аутоматски почиње. Димни гасови који настају сагоревањем гасовитих или течних горива индиректно загревају ваздух у пећници. Ваздух се преко снажног вентилатора тера преко загрејача и теста које се пече. Процес печења у овим пећима се одвија конвекцијом топлог ваздуха око теста, а не зрачењем топлоте са зидова пећи. По завршетку печења колица са печеним производом се ваде из пећи и оставе да се охладе.
Ове пећи су првенствено намењене за печење лиснатог теста, масног пецива и сличних производа а могу се користити и за печење хлеба.

Нема коментара:

Постави коментар