ПРЕДНОСТ ИСХРАНЕ
ИНТЕГРАЛНИМ ХЛЕБОМ
-Прехрамбена
индустрија створила је широк асортиман нових производа базираних управо на
житарицама у интегралном облику.
-Поред
интегралних врста хлеба на нашем тржишту могу се наћи и обогаћене врсте хлеба
са додатим минералима, витаминима и др.
Неки од њих нпр.хлеб са мекињама се препоручије у исхрани гојазних и
дијабетичара због веће количине дијетних влакана.
-Мешани ражени
хлеб такође има више дијетних влакана а мање калорија па се препоручује у
свакодневној исхрани.
-Зрно кукуруза је
извор бета каротина(провитамина витамина А) и кроз мешани кукурузни хлеб
повећава се његов унос.
-Сојин хлеб има
избалансиран однос угљених хидрата, масти и беланчевина.
-Црни протеински
хлеб одликује се већим саджајем беланчевина и минералних материја па се
препоручује у исхрани деце, трудница, дојиља и старијих особа.
СИРОВИНЕ ЗА
ИЗРАДУ ИНТЕГРАЛНОГ ХЛЕБА
1.
Пшеница
-Приликом млевења
пшенице у бело брашно губе се следеће хранљиве материје:
·
Калцијум 60%
·
Фосфор 71 %
·
Магнезијум 85%
·
Калијум 77%
·
Натријум 78%
·
Хром 40 %
·
Манган 80%
·
Гвожђе 76 %
·
Кобалт 89 %
·
Бакар 68%
·
Цинк 78 %
·
Молибден 48%
-Природни
састојци пшенице оптимално се искоришћавају само употребом целог интегралног
зрна.
-Савремена наука
је доказала да цело пшенично зрно у његовом непромењеном облику какво га ствара
природа осим прехрамбених има и непроцењива дијететска својства.
2.
Раж
-По својим
биолошким карактеристикама и са пекарског аспекта раж је најсличнија пшеници.
-Раж садржи:
·
угљених хидрата(74%)
·
беланчевина (9,3%)
·
масти (1,8)
·
баласних материја (1,6%)
·
фосфор, калцијум гвожђе
-Хранљива
вредност ражи повезана је са колишином беланчевина у њој а квалитет беланчевина
ражи је бољи од квалитета беланчевина пшенице.
-Ако узмемо да је
биолошка вредност беланчевине јајете 100, ражена беланчевина добиће оцену 83 а
пшична 41.
-Ражени хлеб
поседује пријатан укус и непоновљив мирис.
-Анемичним
особама, рековалесцентима и уопште особама ослабљеног организма препоручује се
конзумирање раженог хлеба.
3.
Кукуруз
-Модерна
технологија створила је од кукуруза готове или полуготове мамирнице као што су
:инстант брашно, кукурузно брашно, палента, пахуљице, клице и др.
-Главни састојак
кукуруза је скроб а од кукурузних клица сед добија врло квалитетно биљно уље
које има велику прехрамбену вредност.
-Нажалост у
последње време кукуруз се слабо користи у исхрани људи већ само као сточна храна.
4.
Просо
-Просо је
житарица која је потпуно престала да се гаји у нашој земљи али у последње време
полако се уводи у исхрану.
-Просо повољно
делује на кожу, косу и нокте, повећава отпорност и вид.
-Ољуштено зрно
проса је врло хранљива житарица која даје човеку готово све неопходне састојке
за физиолошку равнотежу организма.
-Просо је богато
минералним састојцима а највише има калијума, фосфора и магнезијума.
-Значајна је и
количина гвожђа, калцијума, натријума, сумпора и јода.
-Просо садржи
готово све витамине групе В.
-Због лаке
сварљивости погодан је за исхрану старијих особа и као средство за успостављање
равнотеже у органима за варење.
5.
Јечам
-Истраживања су
показала да јечам садржи и до 35 % незасићених масних киселина које смањују холестерол.
-Јечам је богат и
минералима K, P, Mg, Ca, Na, S, Fe, Mn,
Cu, Zn, Co, F, J.
-Јечам садржи и скоро све витамине В групе посебно В12
који је редак у намирницама биљног порекла.
6.
Овас(зоб)
-Од свих житарица
овас садржи највише високо вредних биохемијских састојака који су потребни
људском организму за нормалан раст, изградњу ћелија и заштиту од болести.
-Овас садржи
беланчевине врло богате аминокиселинама којима се приписује висока делотворност
за подстицање раста, размену кисеоника у ћелијама и стварање црвених крвних
зрнаца.
-Овас ја врло
богата минералима нарочито има Ca, P, K,
Fe, Mn, Zn, Al, Na, Mg, S, F, B, J.
-Овас садржи витамина А, витамине групе В, витамин Е,
витамин К и врло редак витамин биотин(витамин H).
-Редовним
узимањем овса могу се ублажити упални процеси у зглобовима и везивном ткиву а
зуби заштитити од каријеса.
-У овсу има пуно Ca, Fe, P, Zn, Mn који учествују у стварању
хормона серотонина који повећава отпорност организма и утиче на добро
расположење.
7.
Хељда
-Хељда је зељаста
биљка а гаји се ради плода тј. семена.
-На зељастој
стабљици развија се и до 2000 крупних и
мирисних цветова који су сложени у цвасти врло богате нектаром тако да их радо
посећују пчеле.
-За људску
исхрану користи се зрно које кад се ослободи омотача се може млевењем
претворити у врло квалитетно брашно за припремање паленте или као додатак
брашну осталих житарица за печење врло траженог хлеба и пецива.
-Зрно хељде је
богато хранљивим састојцима, минералним солима и витаминима.
-Лако је сварљива
храна па се користи у исхрани осаба с поремећеном пробавом, код деце и старијих
особа.
8.
Соја
-Соја спада у
махунарке.
-Соја садржи свих
8 аминокиселина без којих људски организам не би могао опстати.
-Сојино зрно
садржи 18% уља и 85% незасићених масних киселина.
-Соја има повољан
однос K i P,
провитамина А, витамине В групе а садржи и Na,
S, Mn, Mo, Cu, B, J, Co, Zn.
9.
Пиринач
-Пиринач је ретка
намирница која по свом садржају и осталим карактеристикама задовољава све
критеријуме комплетне исхране.
-Пиринач је важан
извор минерала и витамина има око 7%врло квалитетних протеина а масти само у
траговима.
-Осим тога
пиринач је безглутенска храна с врло мало натријума и ретка намирница која не
изазива алергијске реакције па је зато сматрају идеалном храном.
-Пиринач је
саставни део хране за бебе и малу децу.
-Пиринач ја
намирница бр.1 у Кини, Јапану, Индонезији, Индији па ова биљка практично храни
2/3 човечанства.
Нема коментара:
Постави коментар