петак, 14. август 2015.

Prednost ishrane integralnim hlebom


ПРЕДНОСТ ИСХРАНЕ ИНТЕГРАЛНИМ ХЛЕБОМ

-Прехрамбена индустрија створила је широк асортиман нових производа базираних управо на житарицама у интегралном облику.
-Поред интегралних врста хлеба на нашем тржишту могу се наћи и обогаћене врсте хлеба са додатим минералима, витаминима  и др. Неки од њих нпр.хлеб са мекињама се препоручије у исхрани гојазних и дијабетичара због веће количине дијетних влакана.
-Мешани ражени хлеб такође има више дијетних влакана а мање калорија па се препоручује у свакодневној исхрани.
-Зрно кукуруза је извор бета каротина(провитамина витамина А) и кроз мешани кукурузни хлеб повећава се његов унос.
-Сојин хлеб има избалансиран однос угљених хидрата, масти и беланчевина.
-Црни протеински хлеб одликује се већим саджајем беланчевина и минералних материја па се препоручује у исхрани деце, трудница, дојиља и старијих особа.

СИРОВИНЕ ЗА ИЗРАДУ ИНТЕГРАЛНОГ ХЛЕБА

1.     Пшеница
-Приликом млевења пшенице у бело брашно губе се следеће хранљиве материје:
·        Калцијум 60%
·        Фосфор 71 %
·        Магнезијум 85%
·        Калијум 77%
·        Натријум 78%
·        Хром 40 %
·        Манган 80%
·        Гвожђе 76 %
·        Кобалт 89 %
·        Бакар 68%
·        Цинк 78 %
·        Молибден 48%
-Природни састојци пшенице оптимално се искоришћавају само употребом целог интегралног зрна.
-Савремена наука је доказала да цело пшенично зрно у његовом непромењеном облику какво га ствара природа осим прехрамбених има и непроцењива дијететска својства.

2.     Раж
-По својим биолошким карактеристикама и са пекарског аспекта раж је најсличнија пшеници.
-Раж садржи:
·        угљених хидрата(74%)
·        беланчевина (9,3%)
·        масти (1,8)
·        баласних материја (1,6%)
·        фосфор, калцијум гвожђе
-Хранљива вредност ражи повезана је са колишином беланчевина у њој а квалитет беланчевина ражи је бољи од квалитета беланчевина пшенице.
-Ако узмемо да је биолошка вредност беланчевине јајете 100, ражена беланчевина добиће оцену 83 а пшична 41.
-Ражени хлеб поседује пријатан укус и непоновљив мирис.
-Анемичним особама, рековалесцентима и уопште особама ослабљеног организма препоручује се конзумирање раженог хлеба.     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
3.     Кукуруз
-Модерна технологија створила је од кукуруза готове или полуготове мамирнице као што су :инстант брашно, кукурузно брашно, палента, пахуљице, клице и др.
-Главни састојак кукуруза је скроб а од кукурузних клица сед добија врло квалитетно биљно уље које има велику прехрамбену вредност.
-Нажалост у последње време кукуруз се слабо користи у исхрани људи већ само као сточна храна.



4.     Просо
-Просо је житарица која је потпуно престала да се гаји у нашој земљи али у последње време полако се уводи у исхрану.
-Просо повољно делује на кожу, косу и нокте, повећава отпорност и вид.
-Ољуштено зрно проса је врло хранљива житарица која даје човеку готово све неопходне састојке за физиолошку равнотежу организма.
-Просо је богато минералним састојцима а највише има калијума, фосфора и магнезијума.
-Значајна је и количина гвожђа, калцијума, натријума, сумпора и јода.
-Просо садржи готово све витамине групе В.
-Због лаке сварљивости погодан је за исхрану старијих особа и као средство за успостављање равнотеже у органима за варење.

5.     Јечам
-Истраживања су показала да јечам садржи и до 35 % незасићених масних киселина које смањују холестерол.
-Јечам је богат и минералима K, P, Mg, Ca, Na, S, Fe, Mn, Cu, Zn, Co, F, J.
-Јечам садржи и скоро све витамине В групе посебно В12 који је редак у намирницама биљног порекла.
6.     Овас(зоб)
-Од свих житарица овас садржи највише високо вредних биохемијских састојака који су потребни људском организму за нормалан раст, изградњу ћелија и заштиту од болести.
-Овас садржи беланчевине врло богате аминокиселинама којима се приписује висока делотворност за подстицање раста, размену кисеоника у ћелијама и стварање црвених крвних зрнаца.
-Овас ја врло богата минералима нарочито има Ca, P, K, Fe, Mn, Zn, Al, Na, Mg, S, F, B, J.
-Овас садржи витамина А, витамине групе В, витамин Е, витамин К и врло редак витамин биотин(витамин H).
-Редовним узимањем овса могу се ублажити упални процеси у зглобовима и везивном ткиву а зуби заштитити од каријеса.
-У овсу има пуно Ca, Fe, P, Zn, Mn који учествују у стварању хормона серотонина који повећава отпорност организма и утиче на добро расположење.
7.     Хељда
-Хељда је зељаста биљка а гаји се ради плода тј. семена.
-На зељастој стабљици  развија се и до 2000 крупних и мирисних цветова који су сложени у цвасти врло богате нектаром тако да их радо посећују пчеле.
-За људску исхрану користи се зрно које кад се ослободи омотача се може млевењем претворити у врло квалитетно брашно за припремање паленте или као додатак брашну осталих житарица за печење врло траженог хлеба и пецива.
-Зрно хељде је богато хранљивим састојцима, минералним солима и витаминима.
-Лако је сварљива храна па се користи у исхрани осаба с поремећеном пробавом, код деце и старијих особа.

8.     Соја
-Соја спада у махунарке.
-Соја садржи свих 8 аминокиселина без којих људски организам не би могао опстати.
-Сојино зрно садржи 18% уља и 85% незасићених масних киселина.
-Соја има повољан однос K i P, провитамина А, витамине В групе а садржи и Na, S, Mn, Mo, Cu, B, J, Co, Zn.

9.     Пиринач
-Пиринач је ретка намирница која по свом садржају и осталим карактеристикама задовољава све критеријуме комплетне исхране.
-Пиринач је важан извор минерала и витамина има око 7%врло квалитетних протеина а масти само у траговима.
-Осим тога пиринач је безглутенска храна с врло мало натријума и ретка намирница која не изазива алергијске реакције па је зато сматрају идеалном храном.
-Пиринач је саставни део хране за бебе и малу децу.
-Пиринач ја намирница бр.1 у Кини, Јапану, Индонезији, Индији па ова биљка практично храни 2/3 човечанства.


Нема коментара:

Постави коментар