петак, 14. август 2015.

Specijalne vrste hleba


ПШЕНИЧНИ ХЛЕБ СА КЛИЦАМА И КИКИРИКИЈЕМ
Сировине
Грами
Пшенично брашно
500
Пшеница у зрну
150
Грубо исецкан кикирики
100
Пекарски квасац
30
Шећер(1 кашичица)
5
Со(1 кашичица)
5
Млеко
300
-Прво припремити пшеничне клице по следећем поступку:
Опрати пшеницу у зрну и ставити је у теглу. Налити водом да потпуно прекрије зрна. Покрити платненом крпом и оставити је 48 сати да одстоји. За то време пшеница ће да набубри. Добро је опрати и вратити је у теглу али не наливати воду. Покрити је платненом крпом и оставити још 48 сати. Пшеница ће да проклија и појавиће се из ње зелени листићи. Кад буду дуги 2 до 3 милиметара пшеничне клице су спремне за коришћење.
У пшенично брашно ставити пшеничне клице и со. Помешати то све и у брашно направити удубљење. Ту ставити квасац, шећер уи половину млека. Помешати масу у удубљењу и оставити да стоји око 20 минута. За то време квасац ће почети да пенуша и онда замесити глатко тесто. У тесто лагано додавати грубо исецкани кикирики и замесити глатку лопту. Оставити је да ферментише 45 минута. Подмазати плех масноћом. Формирати облик векне и ставити је у подмазан плех. Пећи га у рерни на 220 °C 20 минута. Смањити температуру на 190 °C и пећи још 30 минута. Крај печења проценити органолептички и оставити га  да се охлади нажичаној мрежи.
ХЛЕБ ОД МЕКИЊА
Састојци
Грами
Брашно крупно млевено
Непросејано
750
Сојино брашно
30
Мекиње
100
½ кашичице соли

½ кашичице шећера

Пекарски квасац
30
1 кашичица уља

Млака вода
До 500 ml
-Квасац размутити у мало млаке воде. Додати шећер и оставити на топлом месту 15 до 20 минута. За то време створиће се мехурићи. Брашно и со пребацити у посуду за замес. Додати мекиње. Све то измешати. Направити удубљење у средини, сипати претходно растворени квасац и додавати полако воду док се не формира тесто. Радну површину посути брашном и тесто истрести. Месити га 10 минута. Тесто ће се лепити за радну површину па додавати брашно. Тесто месити док не постане глатко и еластично тј растегљиво. Направити куглу од теста и посути је по површини мекињама. Куглу покрити чистом, влажном крпом и оставити на да ферментише 45 минута. Плех за печење подмазати масноћом. Формирати облик векне. Пећницу загрејати на 220 °C и ставити плех. Пећи 30 минута а затим смањити температуру на  190 °C и пећи још 30 минута.

БОСТОНСКИ ЦРНИ ХЛЕБ

Састојци
Грами
Ражено брашно
180
Кукурузно брашно
180
Непросејано пшенично брашно
80
Суво грожђе
80
Меласа
150 ml
Јогурт
450 ml
2 кашичице уља

2 кашичице прашка за пециво

1 кашичица соли


-.У посуду сипати јогурт, меласу и суво грожђе. Све то измешати.
-У другу посуду сипати кукурузно, ражено, непросејано пшенично брашно, прашак за пециво и со. Све то помешати.
-Прву посуду сипати у другу и све помешати.
-Смесу поделити на два дела. Сипати у калупе и затворити поклопац калупа. На решетку ставити та два калупа и ставити решетку са калупима у дубоки лонац. Сипати вреле воде до половине калупа. Покрити лонац и ватру подесити тако да вода непрестано ври 3 до 4 сата. Додавати воду да би била на истој висини.
-Загрејати пећницу на 150 °C. Извадити калупе из лонца. Скинути поклопац са калупа. Ставити калупе у пећницу. Пећи око 15 минута док не испари сувишна влага.
-Хлеб служити топао или хладан.









НЕМАЧКИ ХЛЕБ СА СУВИМ ВОЋЕМ
Састојци
Грами
Пшенично брашно
250
Шећер
60
Пекарски квасац
15
Маслац
60
1 кашичица соли

Сецкане сушене кајсије
60
Сецкане сушене крушке
60
Сецкане сушене јабуке
60
Лешник(цели)
150
Суво грожђе
100
Кандирано воће
50
¼ кашичице млевеног коријандера

¼  кашичице млевеног семена коморача

¼ млевеног каранфилића

Вода(млака9
По потреби

-Квасац растворити у мало млаке воде, додати шећер и оставити у топлој просторији 20 минута.
-Одвојити половину брашна и додати коријандер, коморач, каранфилић и со. Све то помешати. Маслац растопити.
-Направити удубљење у средини и у њега сипати квасац, растопљен маслаци млаку воду толико да се састојци сједине.
-Остатак брашна сипати у посуду за замес и додати насецкано воће, лешнике, грожђе и кандирано воће. Све то лагано измешати.
-Помешати састојке и добро месити док не постане глатко и растегљиво. Обликовати куглу и одозго посути мало брашна. Покрити куглу крпом и оставити да ферментише 60 до 90 минута.
-Тесто премесити око 2 минута а затим поделити на три дела. Сваки део обликовати у куглу. Кугле ставити на плех, покрити их влажном крпом и оставити да ферментишу 30 до 40 минута. За то време кугле ће скоро удвостручити своју запремину.
-Обликовати векне и оставити их да ферментишу још 15 минута.
-Подмазати хлеб масноћом и ставити векне. Пећницу загрејати на 220 °C и пећи 15 минута. Затим снизити температуру на 190 °C и пећи још 30 минута. За то време хлеб је са горње стране хрскав и златно смеђ.


Нема коментара:

Постави коментар