ПШЕНИЧНИ
ХЛЕБ СА КЛИЦАМА И КИКИРИКИЈЕМ
Сировине
|
Грами
|
Пшенично брашно
|
500
|
Пшеница у зрну
|
150
|
Грубо исецкан кикирики
|
100
|
Пекарски квасац
|
30
|
Шећер(1 кашичица)
|
5
|
Со(1 кашичица)
|
5
|
Млеко
|
300
|
-Прво припремити пшеничне
клице по следећем поступку:
Опрати пшеницу у
зрну и ставити је у теглу. Налити водом да потпуно прекрије зрна. Покрити
платненом крпом и оставити је 48 сати да одстоји. За то време пшеница ће да
набубри. Добро је опрати и вратити је у теглу али не наливати воду. Покрити је
платненом крпом и оставити још 48 сати. Пшеница ће да проклија и појавиће се из
ње зелени листићи. Кад буду дуги 2 до 3 милиметара пшеничне клице су спремне за
коришћење.
У пшенично брашно
ставити пшеничне клице и со. Помешати то све и у брашно направити удубљење. Ту
ставити квасац, шећер уи половину млека. Помешати масу у удубљењу и оставити да
стоји око 20 минута. За то време квасац ће почети да пенуша и онда замесити
глатко тесто. У тесто лагано додавати грубо исецкани кикирики и замесити глатку
лопту. Оставити је да ферментише 45 минута. Подмазати плех масноћом. Формирати
облик векне и ставити је у подмазан плех. Пећи га у рерни на 220 °C 20 минута.
Смањити температуру на 190 °C и пећи још 30 минута. Крај печења проценити
органолептички и оставити га да се
охлади нажичаној мрежи.
ХЛЕБ ОД МЕКИЊА
Састојци
|
Грами
|
Брашно крупно млевено
Непросејано
|
750
|
Сојино брашно
|
30
|
Мекиње
|
100
|
½ кашичице соли
|
|
½ кашичице шећера
|
|
Пекарски квасац
|
30
|
1 кашичица уља
|
|
Млака вода
|
До 500 ml
|
-Квасац размутити у мало
млаке воде. Додати шећер и оставити на топлом месту 15 до 20 минута. За то
време створиће се мехурићи. Брашно и со пребацити у посуду за замес. Додати мекиње.
Све то измешати. Направити удубљење у средини, сипати претходно растворени
квасац и додавати полако воду док се не формира тесто. Радну површину посути
брашном и тесто истрести. Месити га 10 минута. Тесто ће се лепити за радну
површину па додавати брашно. Тесто месити док не постане глатко и еластично тј
растегљиво. Направити куглу од теста и посути је по површини мекињама. Куглу
покрити чистом, влажном крпом и оставити на да ферментише 45 минута. Плех за
печење подмазати масноћом. Формирати облик векне. Пећницу загрејати на 220 °C и
ставити плех. Пећи 30 минута а затим смањити температуру на 190 °C и пећи још 30 минута.
БОСТОНСКИ
ЦРНИ ХЛЕБ
Састојци
|
Грами
|
Ражено брашно
|
180
|
Кукурузно брашно
|
180
|
Непросејано пшенично брашно
|
80
|
Суво грожђе
|
80
|
Меласа
|
150 ml
|
Јогурт
|
450 ml
|
2 кашичице уља
|
|
2 кашичице прашка за пециво
|
|
1 кашичица соли
|
|
-.У посуду сипати јогурт,
меласу и суво грожђе. Све то измешати.
-У другу посуду сипати
кукурузно, ражено, непросејано пшенично брашно, прашак за пециво и со. Све то
помешати.
-Прву посуду сипати у другу и
све помешати.
-Смесу поделити на два дела.
Сипати у калупе и затворити поклопац калупа. На решетку ставити та два калупа и
ставити решетку са калупима у дубоки лонац. Сипати вреле воде до половине
калупа. Покрити лонац и ватру подесити тако да вода непрестано ври 3 до 4 сата.
Додавати воду да би била на истој висини.
-Загрејати пећницу на 150 °C.
Извадити калупе из лонца. Скинути поклопац са калупа. Ставити калупе у пећницу.
Пећи око 15 минута док не испари сувишна влага.
-Хлеб служити топао или
хладан.
НЕМАЧКИ
ХЛЕБ СА СУВИМ ВОЋЕМ
Састојци
|
Грами
|
Пшенично брашно
|
250
|
Шећер
|
60
|
Пекарски квасац
|
15
|
Маслац
|
60
|
1 кашичица соли
|
|
Сецкане сушене кајсије
|
60
|
Сецкане сушене крушке
|
60
|
Сецкане сушене јабуке
|
60
|
Лешник(цели)
|
150
|
Суво грожђе
|
100
|
Кандирано воће
|
50
|
¼ кашичице млевеног
коријандера
|
|
¼ кашичице млевеног семена коморача
|
|
¼ млевеног каранфилића
|
|
Вода(млака9
|
По потреби
|
-Квасац растворити у мало
млаке воде, додати шећер и оставити у топлој просторији 20 минута.
-Одвојити половину брашна и
додати коријандер, коморач, каранфилић и со. Све то помешати. Маслац растопити.
-Направити удубљење у средини
и у њега сипати квасац, растопљен маслаци млаку воду толико да се састојци
сједине.
-Остатак брашна сипати у
посуду за замес и додати насецкано воће, лешнике, грожђе и кандирано воће. Све
то лагано измешати.
-Помешати састојке и добро
месити док не постане глатко и растегљиво. Обликовати куглу и одозго посути
мало брашна. Покрити куглу крпом и оставити да ферментише 60 до 90 минута.
-Тесто премесити око 2 минута
а затим поделити на три дела. Сваки део обликовати у куглу. Кугле ставити на
плех, покрити их влажном крпом и оставити да ферментишу 30 до 40 минута. За то
време кугле ће скоро удвостручити своју запремину.
-Обликовати векне и оставити
их да ферментишу још 15 минута.
-Подмазати хлеб масноћом и ставити
векне. Пећницу загрејати на 220 °C и пећи 15 минута. Затим снизити температуру
на 190 °C и пећи још 30 минута. За то време хлеб је са горње стране хрскав и
златно смеђ.
Нема коментара:
Постави коментар