PRIPREMA
SIROVINA ZA PROIZVODNJU
Prva faza tehnološkog procesa proizvodnje testenina je priprema
sirovina-brašna, vode i pomoćnih sirovina.
Brašno za proizvodnju testenina mora
da bude sveže samleveno i neodležalo. I pored toga što brašno dolazi direktno iz
mlina, ono se pre zamesivanja mora prosejati da se odstrane sve nečistoće
organskog i neorganskog porekla i propustiti preko magneta da se odstrane svi
metalni delići koji su dospeli u brašno od habanja mašina.
Voda koja se koristi u proizvodnji testenina mora odgovarati uslovima
vode za piće. Priprema vode se sastoji u njenom temperiranju da bi se dobila
željena temperatura testa pri zamesu.
Pomoćne ili dodatne sirovine koje se koriste za proizvodnju
testenina sa dodacima ili za proizvodnju specijalnih testenina (jaja, sojino i
kukuruzno brašno, mleko i drugi belančevinasti proizvodi, paradajz, šargarepa,
spanać, jabuke i dr.), moraju biti tako pripremljene da se na kraju proizvodnog
procesa dobije homogena smeša svih sirovina, tj. homogena testenina ravnomerne
boje bez vidljivih mesta sa dodacima.
Jaja u prahu se mogu dodavati u
brašno kontinualnim dozatorima pre zamesa, ali je bolje da se napravi
suspenzija jaja u vodi odredene koncentracije, tako da se doziranjem te
suspenzije u zames dobije željena količina jaja u testu.
Zamrznuti jajni melanž se otapa lagano u bazenima sa
tekućom hladnom vodom i kada se melanž sasvim otopi pravi se suspenzija
odredene koncentracije koja se dozira u zames na isti način kao suspenzija jaja
u prahu.
Praškasti dodaci koji ne stvaraju
grudvice, npr. sojino brašno, dodaju se u brašno kontinualnim dozatorima u
odredenom odnosu neposredno pre zamesa.
Povrće ili voće (šargarepa,
spanać. paradajz, jabuke itd.) najbolje se zamesuju ako se dodaju u obliku
pirea koji se rastvara u vodi u koncentraciji potrebnoj za postizanje željene
koncentracije dodatka u testu.
Нема коментара:
Постави коментар