SUŠENJE
TESTENINE
Proces sušenja počinje neposredno posle izlaska testa iz matrice.
Na glavi prese je ugrađen ventilator koji duva vazduh na testeninu koja izlazi
iz matrica i suši njenu površinu. Pri ovom prvom sušenju vlaga testenine se
smanjuje za svega 0,2 — 0,3%, i to samo sa površine, čime se sprečava međusobno
slepljivanje testenine.
Sirova testenina je
zbog visoke vlažnosti vrlo pogodna za razvoj mikroorganizama (plesni i
bakterija), kao i za odvijanje razlišitih biohemijskih procesa. Iz tih razloga,
testenina mora brzo da se osuši do vlažnosti ispod 13,5% pri kojoj se
zaustavljaju svi ovi nepoželjni procesi.
Sušenje testenine je
vrlo osetljiv proces. Kvalitet gotove testenine jako zavisi od toga da li se
proces sušenja pravilno vodi. Prebrzo sušenje može da dovede do pucanja
testenine, a presporo, naročito u prvim fazama kada je vlaga testa još visoka,
do ukiseljavanja, deformacije i lepljenja testa.
Sušenje testenine se
odvija pod uticajem konvekcije-strujanja toplog vazduha i zasniva se na razmeni
toplote i vlage između testenine i zagrejanog vazduha koji struji oko
testenine. Proces sušenja se odvija tako što
vlaga sa površine testa isparava i odvodi se pomoću vazduha, a vlaga iz
unutrašnjih vlažnijih slojeva testa migrira ka površini. Vazduh kojim se suši
testenina ima sledeće funkcije:
1. predaje testenini toplotnu
energiju potrebnu za isparavanje vage
2. apsorbuje vodenu paru koja
isparava sa površine testenine i
3. odnosi isparenu vlagu sa
testenine
Znači, što je temperatura
vazduha za sušenje veća, isparavanje vode sa površine testenine će biti
intenzivnije. Isto tako, apsorpcija vodene pare sa površine testa će biti
intenzivnija ako je relativna vlažnost vazduha niža. Povećanjem brzine
strujanja vazduha oko testenine isparena voda će se brže odstranjivati.
Do premeštanja vlage iz unutrašnjih ka spoljašnjim slojevima
testenine dolazi usled različite viažnosti tih slojeva koja je nastala kao
rezultat isparavanja vlage i sušenja površinskog sloja.
Brzina premeštanja vlage iz unutrašnjih slojeva prema površini
zavisi od:
a)
ukupne vlažnosti testenine,
b)
razlike u viažnosti pojedinih slojeva i
c)
temperature testenine.
Brzina premeštanja vlage biće veća ako je razlika u vlazi između
slojeva veća i ako su vlažnost i temperatura testenine viši.
Tokom sušenja testenine sa vazduhom koji ima tačno određene parametre:
temperaturu, relativnu vlažnost i brzinu kretanja, vlažnost testenine se
postepeno smanjuje sve do određene veličine koja se naziva ravnotežna vlažnost.
Ako želimo da se testenina i dalje suši, moraju se menjati parametri vazduha,
tj. povećavati temperaturu ili smanjivati vlažnost, pa će se testenina osušiti
do ravnotežne vlažnosti za te parametre vazduha.
Pri sušenju testenine postepenim snižavanjem njene vlažnosti plastićno-elastično
testo gubi te osobine i polako prelazi u čvrst oblik.
Prilikom sušenja dolazi do skupljanja testa i do smanjenja
njegovih dimenzija, odnosno do smanjivanja zapremine testa i to za oko 8%.
BLAGI I OŠTRI REŽIM SUŠENJA
Razlikuje se
blagi i oštri režim sušenja.
Pri blagom
režimu sušenja testenina se suši sa vazduhom malih sposobnosti sušenja, tj.
niže temperature i veće vlažnosti. Razlika u vlažnosti spoljnjih i unutrašnjih
slojeva testa je u ovom slučaju mala zbog toga što vlaga iz vlažnijih
unutrašnjih slojeva uspeva brzo da pređe do površine, pa se svi slojevi
približno jednako skupljaju.
Pri oštrim
režimima sušenja, tj. pri intenzivnom sušenju površinskog sloja vlaga iz
unutrašnjih vlažnijih slojeva ne uspeva onoliko brzo da migrira do površine
testenine koliko brzo ona sa nje isparava, pa dolazi do nejednakog skupljanja
slojeva. S obzirom na to da spoljnji sloj prelazi u čvrst oblik, on se skuplja,
dok unutrašnji slojevi zadržavaju svoju prvobitnu zapreminu, pa dolazi do takozvanih
unutrašnjih naprezanja. Unutrašnja naprezanja su veća ukoliko je veci gradijent
vlažnosti između pojedinih slojeva testa.
Proces sušenja
testenine mora da se vodi tako da unutrašnji napon uvek bude manji od čvrstine
spoljašnjeg sloja, tj. da vlaga spoljašnjeg sloja bude tolika da je on u granicama plastičnosti dok se testenina po
celoj masi ne osuši ispod granične vlage na kojoj je testo još uvek plastično.
Sve dok spoljašnji
sloj testa zadržava plastično-elastične osobine, unutrašnji napon neće izazvati
štetne promene na testenini. Međutim, ako se spoljašnji sloj osuši toliko da
više nije plastičan, tada unutrašnji pritisci-naprezanja mogu da dovedu do
stvaranja pukotina na površinskom sloju, koje će se sve više širiti i mogu da
dovedu do pucanja testenine, pa čak i do raspadanja na sitne komade.
Нема коментара:
Постави коментар