SPECIJALNE
VRSTE TESTENINA
U specijalne vrste testenina spadaju testenine od kukuruznog,
pirinčanog ili pšeničnog brašna koje se dobijaju posebnim postupcima pripreme i
obrade sirovina.
Testenina od kukuruznog ili pirinčanog brašna dobija se tako što
se prethodno navlažena krupica hidrotermički tretira u ekstruderima pod visokim
pritiskom-oko 100 BARA i povišenom temperaturom od 80 do 100°C. Prilikom ovog
hidrotermičkog tretmana dolazi do delimične klajsterizacije skroba denaturacije
belančevina. Ova testenina se izraduje isključivo kao kratka. Proces sušenja
ove testenine je identičan procesu sušenja pšenične testenine. Kukuruzna ili
pirinčana testenina dobijena na ovaj način može da se upotrebijava kuvana ili
pržena na vreloj masti ili ulju. Prženjem ova testenina ekspandira i povećava
svoju zapreminu nekoliko puta. Za njeno prženje je potrebno svega nekoiiko
sekundi.
Pšenična
testenina za prženje se proizvodi na
isti način kao kukuruzna testenina. Hidrotermičkom obradom pšeničnog brašna u
ekstruderi se denaturiše gluten pri čemu dolazi i do klajsterizacije skroba.
Ovakvo hidrotermički prerađeno testo se formira na presi za kratku testeninu i
zatim suši. Ova pšenična testenina može da se koristi samo kao pržena na masti
ili ulju.
Kus-kus je specijalna testenina koja se proizvodi u arapski zemljama
severne Afrike. Proizvodi se iskijučivo od krupice proizvedene od durum pšenice.
Testo se zamesuje kao i za običnu testeninu. Sitna mrvičasta masa se ne
presuje, već se nekoiiko minuta drži u vodenoj pari tako da dolazi do
delimičnog kuvanja. Posle tretmana parom, mrvice se suše do vlažnosti ispod
12%, nakon čega se seju, da bi se dobile čestice veiičine 2 do 3 mm, koje se
pre upotrebe kuvaju kao i obična testenina, ali u manjoj količini vode.
Нема коментара:
Постави коментар