PRESOVANJE I FORMIRANJE
TESTA
Kada je testo dobro zamešeno, ono se tokom zamesa sa prekidima
pušta u cilindar prese. Na kontinualnim mesilicama na kraju korita za zames
nalazi se otvor kroz koji se testo potiskuje u cilindar prese.
U sredini cilindra
postavljen je pužasti transporter koji obrtanjem zahvata testo i potiskuje ga
do glave prese, gde se vrši formovanje testa. Prilikom prolaska kroz cilindar
prese testo se u njemu, usled pritiska koji se tu stvara, dorađuje i od sipkave
mase nastaje plastično i elastično testo.
Pritisci u presi se
kreću od 80 do 120, pa čak i do 160 BARA. Zazor izmedu puža i cilindra prese je
oko 0,2 mm.
Tokom rada dolazi do
habanja i puža i cilindra prese te se zazor između njih povećava. Ovo povećanje
zazora uslovljava neravnomerno potiskivanje testa, njegovo veće zagrevanje i
smanjenje kapaciteta prese. Da ne bi došlo do pregrevanja testa, cilindar prese
mora da se hladi, što se postiže propuštanjem hladne vode kroz plašt koji je
postavljen oko cilindra prese.
Na kraju cilindra
nalazi se glava prese u kojoj se nalazi kalup sa matricama odredenog oblika. U
zavisnosti od obiika matrice dobijaju se različiti oblici testenine.
Puni oblici
testenine-špageti dobijaju se istiskivanjem testa kroz matrice sa okruglim
otvorima.
Testenina u obliku
rezanca dobija se istiskivanjem testa kroz otvor pravouganog oblika.
Šuplji makaroni se dobijaju istiskivanjem testa
kroz otvor matrice u kome se nalazi uložak koji daje unutrašnju šupljinu.
Testenina pravih
oblika se dobija na taj način što se testo istiskuje kroz matrice u kojima je
po celom preseku pritisak isti, tj. testenina ističe uvek istom brzinom.
Ukoliko se žele
dobiti zakrivljeni oblici (školjke, pužići i dr.), koriste se matrice na kojima
je pritisak, a time i brzina istiskivanja, različit po preseku matrice, te
usled različitih brzina istiskivanja testa dolazi do uvijanja testenine.
Oblik glave prese i kalupa sa matricama podešeni su tako da se
neposredno posle istiskivanja svaki pojedinačni komad testa može jednako i ravnomerno
sušiti.
Glava i kalup prese koji se koriste za proizvodnju kratke testenine su okrugli.
Ispod kalupa se nalazi nož za odsecanje testenine. Brzinorn obrtanja i brojem
noževa na držaču noža podešava se dužina pojedinačnih komada testa.
Glava i kalup prese za proizvodnju duge testenine su široki onoliko koliko je široka sušara, tako
da se iz prese istiskuje testenina u obliku zavese koja se pomoću specijalnog
uređaja prebacuje preko štapova. Kada dostigne određenu dužinu, testenina se
odseca specijalnim nožem koji se nalazi ispod štapa na kome je testenina.
Za proizvodnju motane
testenine glava i kalup prese su takođe široki kao i linija za sušenje
testenine. Motana testenina se doblja tako što testo odmah po izlasku iz
matrice ulazi u specijalni uređaj, koji se sastoji od više cevi, gde ga struja
vazduha uvija u gnezdo. Kada dostigne odredenu dužinu testeninu odseca
specijalni nož postavljen odmah ispod kalupa.
Нема коментара:
Постави коментар