Medenjaci
U
zavisnosti od vrste medenjaka u praksi se susrećemo sa različitim recepturama.
One
uključuju široku listu sastojaka, kao što su bademi, orasi, marmelada,
kandirano voće i dr.
Posebna karakteristika medenjaka je njihov
specifičan ukus i aroma koji zavisi od širokog izbora začina. Začini za
medenjake se pripremaju od cimeta, karanfilića, korijandera, anisa i dr. čije
učešće u izabranoj mešavini određuje poslasičar po vlastitom ukusu. Priprema
začina se sastoji pre svega u njihovom mlevenju i obavlja se neposredno pre
upotrebe, a čuva se u posudama sa hermetičkim zatvaračima.
Medenjaci
se glaziraju čokoladom, šećerom ili nekom drugom glazurom čiji ukus zavisi od
vrste sirovimskog sastava proizvoda.
Tradicionalni
postupak proizvodnje medenjaka
Sastojci
|
grami
|
pšenično
brašno
|
3800
|
raženo
brašno
|
250
|
med
|
2500
|
šećer u
prahu
|
850
|
žumance
|
200
|
bademi
ili orasi
|
500
|
kalijum
karbonat
|
60
|
amonijum
karbonat
|
40
|
voda
|
po
potrebi
|
aroma
|
Po ukusu
|
Testo za medenjake se zamesuje u dve faze.
U prvoj
fazi se zamesuje tzv ’’medeno testo’’, koje se priprema iz otopljenog meda i
celokupne količine brašna. Zamešeno testo se stavlja u drvene korpe koje se
stavljaju u hladnu i suvu prostoriju temperature od 10-15ºC. U toj prostoriji
testo fermentira od 4-6 nedelja. U toku fermentacije bakterije mlečne kiseline razgrađuju
šećere gradeći mlečnu i sirćetnu kiselinu uz istovremeno oslobođanje ugljen
dioksida sa nizom intermedijarnih proizvoda koji daju poseban ukus i aromu
gotovom proizvodu. Nakon završene fermentacije medeno testo se temperira u
toploj prostoriji radi poboljšanja plastičnosti, a zatim se pristupa zamesivanju
glavnog testa. U ovoj fazi se medenom testu dodaju preostali sastojci. Nakon
završenog zamesivanja glavnog testa pristupa se oblikovanju na razne načine
bilo ručno ili mašinski. Medenjaci se peku 20 minuta na temperaturi od 180ºC.
Po završetku pečenja medenjacima se može dodati punilo od marmelade. Nakon
hlađenja na temperaturu od 30ºc medenjaci se glaziraju.
U praksi
je postupak proizvodnje medenjaka uprošćen tako da najčešće korišćena receptura
glasi:
brašno
|
180 grama
|
Šećer
|
75 grama
|
Med
|
30 grama
|
Jaja
|
1 komad
|
Cimet
|
Po ukusu
|
Soda bikarbona
|
2-5 grama
|
Sve sirovine zajedno pomešati. Tako zamešeno testo
ostaviti da odmara 10 minuta.
Od testa odvajati komade testa
određene željene težine i kružnim pokretima na stolu napraviti loptice. Zatim
kružnim pokretima dlanovima oblikovati okrugle komade.
Dobijene medenjake ređati u
podmazan aluminijumski pleh. Medenjake pečemo na temperaturi od 180°C. Završetak pečenja
određujemo po boji i tvrdoći kore, ukusu i mirisu.
Poštovani, našla sam ovaj blic jer sam u potrazi za sastojcima za medenjake (recept moje bake iz nemacke) i vidim da u vašim medenjacima ima tih sastojaka. Dakle moje pitanje: gde u Srbiji mogu kupiti Kalijum karbonat (Pottasche, Potassium) i amonium karbonat (Hirschhornsalz, so jelenovih rogova, ledeni kvasac).
ОдговориИзбришиLedeni kvasac nemozete kupiti maltene nigde , neki dan smo dobili od bombondjija koji prave liciderska srca malu kolicinu kao poklon.
ИзбришиLedeni kvasac nemozete kupiti maltene nigde , neki dan smo dobili od bombondjija koji prave liciderska srca malu kolicinu kao poklon.
Избриши