петак, 14. август 2015.

Medenjaci


Medenjaci
U zavisnosti od vrste medenjaka u praksi se susrećemo sa različitim recepturama.
One uključuju široku listu sastojaka, kao što su bademi, orasi, marmelada, kandirano voće i dr.
 Posebna karakteristika medenjaka je njihov specifičan ukus i aroma koji zavisi od širokog izbora začina. Začini za medenjake se pripremaju od cimeta, karanfilića, korijandera, anisa i dr. čije učešće u izabranoj mešavini određuje poslasičar po vlastitom ukusu. Priprema začina se sastoji pre svega u njihovom mlevenju i obavlja se neposredno pre upotrebe, a čuva se u posudama sa hermetičkim zatvaračima.
Medenjaci se glaziraju čokoladom, šećerom ili nekom drugom glazurom čiji ukus zavisi od vrste sirovimskog sastava proizvoda.
Tradicionalni postupak proizvodnje medenjaka
Sastojci
grami
pšenično brašno
3800
raženo brašno
250
med
2500
šećer u prahu
850
žumance
200
bademi ili orasi
500
kalijum karbonat
60
amonijum karbonat
40
voda
po potrebi
aroma
Po ukusu
 Testo za medenjake se zamesuje u dve faze.
U prvoj fazi se zamesuje tzv ’’medeno testo’’, koje se priprema iz otopljenog meda i celokupne količine brašna. Zamešeno testo se stavlja u drvene korpe koje se stavljaju u hladnu i suvu prostoriju temperature od 10-15ºC. U toj prostoriji testo fermentira od 4-6 nedelja. U toku fermentacije bakterije mlečne kiseline razgrađuju šećere gradeći mlečnu i sirćetnu kiselinu uz istovremeno oslobođanje ugljen dioksida sa nizom intermedijarnih proizvoda koji daju poseban ukus i aromu gotovom proizvodu. Nakon završene fermentacije medeno testo se temperira u toploj prostoriji radi poboljšanja plastičnosti, a zatim se pristupa zamesivanju glavnog testa. U ovoj fazi se medenom testu dodaju preostali sastojci. Nakon završenog zamesivanja glavnog testa pristupa se oblikovanju na razne načine bilo ručno ili mašinski. Medenjaci se peku 20 minuta na temperaturi od 180ºC. Po završetku pečenja medenjacima se može dodati punilo od marmelade. Nakon hlađenja na temperaturu od 30ºc medenjaci se glaziraju.
U praksi je postupak proizvodnje medenjaka uprošćen tako da najčešće korišćena receptura glasi:
brašno
180 grama
Šećer
75 grama
Med
30 grama
Jaja
1 komad
Cimet
Po ukusu
Soda bikarbona
2-5 grama

Sve sirovine zajedno pomešati. Tako zamešeno testo ostaviti da odmara 10 minuta.
Od testa odvajati komade testa određene željene težine i kružnim pokretima na stolu napraviti loptice. Zatim kružnim pokretima dlanovima oblikovati okrugle komade.
Dobijene medenjake ređati u podmazan aluminijumski pleh. Medenjake pečemo na temperaturi od 180°C. Završetak pečenja određujemo po boji i tvrdoći kore, ukusu i mirisu.


3 коментара:

  1. Poštovani, našla sam ovaj blic jer sam u potrazi za sastojcima za medenjake (recept moje bake iz nemacke) i vidim da u vašim medenjacima ima tih sastojaka. Dakle moje pitanje: gde u Srbiji mogu kupiti Kalijum karbonat (Pottasche, Potassium) i amonium karbonat (Hirschhornsalz, so jelenovih rogova, ledeni kvasac).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ledeni kvasac nemozete kupiti maltene nigde , neki dan smo dobili od bombondjija koji prave liciderska srca malu kolicinu kao poklon.

      Избриши
    2. Ledeni kvasac nemozete kupiti maltene nigde , neki dan smo dobili od bombondjija koji prave liciderska srca malu kolicinu kao poklon.

      Избриши