петак, 14. август 2015.

Načini sušenja i faze sušenja testenina


Načini sušenja i faze sušenja
U zavisnosts od temperature vazduha za sušenje načini sušenja se dele na:
— sušenje sa niskim temperaturama, pri kojem temperatura vazduha za sušenje ne prelazi 50 - 55° C;
— sušenje sa srednje visokim temperaturama, pri kojem se temperatura vazduha za sušenje kreće oko 70°C i
— sušenje sa visokom temperaturom, pri kojem je temperatura vazduha za sušenje preko 80° C.
Pri radu na savremenim linijama za sušenje testenine koriste se uglavnom srednje visoke i visoke temperature sušenja.
Na savremenim linijama za sušenje proces sušenja je podeljen u dva dela predsušenje i sušenje i stabilizacija testenine.
Predsušenje (kratke, duge i motane testenine) se odvija u oštrom režimu sušenja, tj. za kratko vreme testenina se osuši do vlažnosti od oko 22%. Da ne bi došlo do pucanja testenine, tj. do stvaranja mikropukotina na njenoj površini, testenina nakon predsušenja prolazi kroz fazu »odmaranja» (znojenja). U ovoj fazi sušenje testenine, tj. odnošenje vlage sa površine je usporeno ali uz vrlo intenzivnu migraciju vlage iz unutrašnjih ka površinskom sloju. čime prestaju da deluju unutrašnji naponi u testenini koji se potpuno gube kada se.vla ga izjednači u svim slojevima testenine.
U drugom delu sušenja testenina prolazi naizmenično kroz faze sušenja i faze odmaranja. Kako testenina u ovom delu sušenja gubi svojstva plastičnosti, a gradijent vlažnosti postaje sve manji, to su faze odmaranja, kako se ide prema kraju sušenja, sve duže. Kada se vlažnost testenine smanji ispoj 14%, potrebno je da se izvrši stabnizacija testenine i to je, u stvari, poslednja faza odmaranja u kojoj se izjednačava viažnost testenine, pa ona se postepeno hladi do temperature okoline. U ovoi fazi sušenja vlaga testenine se smaniuje za oko 1%.
Posle stabilizacjje testenina se pakuje u vreće od plastičnih materijala. Masa pakovanja obično iznosi 0,5 kg.
Pri primeni srednje visokih i naročito visokih temperatura u svim fazama sušenja -predsušenju i sušenju, neophodno je da se strogo pazi na održavanje svih parametara vazduha za sušenje (temperature, relativne vlage i brzine sušenja). Ukoliko bi se režim sušenja promenio - poremetio za samo nekoliko minuta, došlo bi do gubitka plastičnosti spoljašnjeg sloja, tj. do njegovog presušivanja za datu fazu, do pojave prevelikih napona i do stvaranja pukotina na testenini.

Нема коментара:

Постави коментар