POJAM I OSOBINE
TESTENINA
Testenine imaju mogućnost dugog čuvanja bez promene svojstava i
kvaiiteta. Trajnost testenina je 1,5 godina, a po potrebi i duže.
Testenina je proizvod dobjen mešanjem i oblikovanjem usitnjenog
pšeničnog griza ili namenskog brašna sa vodom (obična testenina) ili uz korišćenje
dodatnih sirovina (testenine sa dodacima).
Industrijski proizvedena testenina nije gotov proizvod, već
poluproizvod i za upotrebu se mora skuvati.
Osnovne
osobine testenina su:
-mala higroskopnost,
tako da se može čuvati duže vreme bez pogoršanja ukusa, mirisa i upotrebne
vrednosti;
-tokom čuvanja ne stari;
-brzo i lako se
priprema za jelo, a primenom različitih priloga moguće je od iste vrste
testenina napraviti veljki broj različitih slanih i slatkih jela;
-laka i velika svarljivost.
Testenina se u promet stavlja u svežem(do 28% vlage), polusušenom,
osušenom(do 13,5% vlage) i prženom stanju.
PODELA
TESTENINA
1. Prema
načinu proizvodnje testenine se dele na:
- presovanu, koja se dobija presovanjem — istiskivanjem testa kroz otvore
matrica i u zavisnosti od tih otvora dobijaju se različiti oblici testenma i
- isecanu testeninu, koja se dobija tako što se valjanjem ili presovanjem
načini traka testa, koja se dalje propušta kroz par valjaka. tako da se istanji
na željenu debljinu, a zatim se specijalnim uredajima isecaju različiti oblici.
2. U
zavisnosti od oblika testenina se deli na:
-špagete, koje imaju okrugti pun oblik, a ako se radi o tankiin špagetima,
tada se one nazivaju fida;
-makarone, koje imaju okruge
šuplje oblike i
-rezance kojj imaju
pljosnate oblike različitih širina.
3. Prema uslovima proizvodnje testenine se dele na:
- kratku
testeninu, koja je kraća od 5 cm;
- dugu,
koja je ravnih oblika dužine oko 0,8 m
- motanu, dugu testeninu koja se prilikom proizvodnje savija u obliku
gnezda.
4. U
zavisnosti od upotrebljenih sirovina za proizvodnju testenina se deli na:
-običnu
testeninu - testeninu bez dodataka i
-testeninu
sa dodacima, u koju spadaju sledeće vrste:
a) testenina sa
jajima, koja u svom sastavu na 1 kg brašna ili griza sa 14% vlage, ima
najmanje 124 grama melanža od jaja (računato sa 75% vode) ili najmanje 31 gram
suve materije jaja u prahu;
b) testenina sa
sojinim brašnom, kojoj je na 1 kg brašna, obračunatog na bazi 14% vlage,
dodato najmanje 10% sojinog brašna;
c) testenina sa
kukuruznim brašnom, kojoj je na 1 kg brašna sa 14% vla-ge dodato najmanje
10% kukuruznog brašna;
d) testenina sa
mlekom, kojoj je na 1 kg brašna, obračunato na bazi 14% vlage, dodato
najmanje 25 grama suve materije mleka;
e) testenina sa
obranim mlekom, u koju je na 1 kg brašna, sa 14% vlage. dodato najmanje 25
grama bezmasne suve materije mleka;
f) testenina sa
proizvodima od mleka, kojoj je na 1 kg brašna, sa 14% vlage, dodato
najmanje 25 grama suve materije proizvoda od mleka (surutke, mleka u prahu,
itd.);
g) testenina sa proizvodima od povrća i voća, kojoj je na 1
kg brašna, sa 14% vlage, dodato najmanje 25 grama suve materije povrća ili
voća;
h) testenina sa mesnim ekstraktom, kojoj je na 1 kg brašna,
sa 14% vlage, dodato najmanje 25 grama suve materije mesnog ekstrakta;
i) testenina sa smešom belančevina, kojoj je na 1 kg
brašna, obračunato na 14% vlage, dodato najmanje 31 gram suve materije
belančevina-jaja. mleka, inaktivisanog kvasca i drugih belančevina;
j) punjena testenina, sa dodatkom proizvoda od mleka, mesa,
povrća, voća ili drugih sirovina.
Нема коментара:
Постави коментар