VRSTE ZAMESA
Testo za proizvodnju
testenina je najjednostavnije testo od svih testa koja se spravljaju pri
proizvodnjj raznih proizvoda od brašna. Prema načinu zamesivanja zames testa može biti kontinualan iii
diskontinualan.
Pri korišćenju kontinualnog zamesa u mesilicu se
kontinualno dodaju sve sirovine i iz prese se istiskuje gotovo testo.
Pri diskontinualnom (porcionom) zamesu se za svaki
pojedinačan zames odmerava potrebna količina sirovina u zavisnosti od
kapaciteta mesilice.
Pri zamesivanju testa u brašno se dodaje znatno manja količina
vode nego što je moć upijanja vode upotrebljenog brašna. Zbog toga je dobijeno
testo u obliku grudvaste, mrvljive mase sastavljene od sitnijih ili krupnjjih
sipkavih grudvica. Da bi se od ovoga testa načinila testenina, potrebna je
intenzivna dalja dorada testa.
Kvalitet gotove
testenine, tj. spoljni izgled, izgled preloma, boja kao i osobine pri kuvanju
zavise od vlažnosti testa pri zamesu, kao i od temperature testa.
Količina dodate vode, tj. vlažnost zamesa zavisi od vrste
proizvoda, kvaliteta brašna, postojeće opreme itd.
Vrste
zamesa u zavisnosti od vlažnosti testa
—
tvrdi zames, sa vlažnošću testa od 28 do 30%;
—
srednji zames, sa vlažnošću testa od 30 do 32%;
—
meki zames, sa vlažnošću testa od 32 do 34%.
Ukoliko se dodaje veća količina vode, dobija se vlažnije testo, a
pri zamesu se čestice brašna kvase brže i ravnomernije. Takvo testo se lakkše
formira, daje testenini glatke i sjajne površine, staklavije strukture i
staklastog sjajnog preloma. Nedostatak ovakvog zamesa je u tome što se sirova
testenina lako lepi i gubi oblik.
Testo sa manjom
količinom vode se teže formira, potrebno je da vreme mešanja testa bude duže, a
pritisci pri presovanju treba da budu veći. Tako dobijena testenina ima mat i
brašnastu površinu, ali sirova testenina nije podložna lepljenju i ne gubi
oblik, tj. dobija se testenina pravilnog oblika.
Količina vode koja će se dodati za zames zavisi od količine i
vlažnosti upotrebljenog brašna i željene vlažnosti testa.
Količina
potrebne vode za zames testa izračunava se po formulama a postoje i gotove
tablice za količinu vode. Tablice su napravljene u zavisnost od vlažnosti
brašna i željene vlažnosti testa. Količina vode je u njima izražena u
kilogramima na 100 kg. brašna.
Vrste
zamesa u zavisnosti od temperature
upotrebljene vode
Zames testa može da bude razljčit u zavisnosti od temperature upotrebljene vode, pa i u ovom
slučaju imamo tri vrste zamesa:
-vrući
zames. sa temperaturom vode od oko 80 °C;
-topli
zames, sa temperaturom vode od oko 60 °C;
-hladni
zames, sa temperaturom vode oko 30 °C.
Vrući zames se vrlo retko koristi, i to samo u kombinaciji sa
tvrdim zamesom pri primeni diskontinualnog (porcionog) zamesa.
Topli zames se takode koristi najčešće prilikom porcionih zamesa
ili pri upotrebi otvorenih kontinualnih mesilica.
Pri upotrebi
toplijeg zamesa dobijaju se proizvodi glatkije i sjajnije površine, žuće boje,
staklavijeg preloma, ali lošijih osobina pri kuvanju.
Na savremenim
kontinualnim mesilicama-kontinualne vrste zamesa-najčešće se koristi hladni
zames.
Нема коментара:
Постави коментар