РЕЦЕПТУРЕ ЗА РАЖЕНИ И МЕШАНИ ХЛЕБ
Ражени хлеб и ражени хлеб са зрнима
Ражени хлеб
|
Ражени хлеб
са зрнима
|
|
Састојци
|
Грами
|
Грами
|
Ражено брашно
|
1000
|
1000
|
Пшенично брашно
|
100
|
100
|
Со
|
10
|
10
|
Пекарски квасац
|
20
|
20
|
Домаћи квасац
|
60
|
60
|
Вода
|
500
|
500
|
Пшеница или раж у зрну
|
200
|
-Замесити
половину брашна са 300 ml воде тако да се добије кашаста маса.
-Масу прекрити преосталом
количином брашна.
-Тако добијену
масу оставити 12 сати.
-У пракси се
најчешће ова операција обавља вече уочи печења хлеба.
-У исто време
узети домаћи квасац и помешати га са преосталом количином воде уз додатак мале
количине брашна.
-У исто време
пшенична или ражена зрна намочити у топлој води.
-Након истека 12
сати тј следећег дана домаћем квасцу додати и здробљени пекарски квасац.
-Све заједно
замесити у глатко тесто.
-Од теста
формирати глатку куглу посути је мало брашном, прекрити влажном крпом и
оставити на топлом и прозрачном месту.
-Оставити тесто
да нараста око 90 минута.
-Кад је тесто
нарасло притиснути га по средини и истиснути ваздух из теста.
-Сада додати
претходно натопљена зрна.
-Тесто премесити
и обликовати у жељени облик.
-Завршно
обликовано тесто оставити да нараста још 30 минута.
-Пећницу добро
загрејати на 220°C.
-Убацити тесто у
пећ и пустити водену пару или ако немамо уграђен уређај пре пећења га премазати
водом.
-На тој
температури тесто пећи око 20 минута.
-Затим смањити
температуру за 20 до 30 °C и пећи још 40 минута.
-Избегавати
отварање печнице током печења.
-Крај печења
оценити органолептички.
-Кад доња корица
порумени и хлеб кад се куцне изгледа као да је шупаљ хлеб је довољно печен.
-Хлеб извадити на
жичану мрежу како би се равномерно охладио.
Састојци
|
Грами
|
Грами
|
Ражено брашно
|
200
|
750
|
Интегрално
пшенично брашно
|
300
|
/
|
Пшенично брашно
|
/
|
100
|
Домаћи квасац
|
100
|
100
|
Пекарски квасац
|
25
|
15
|
Со
|
5
|
5
|
Вода
|
250
|
400
|
-Домаћи квасац
растопити у води.
-Добијену
суспензију домаћег квасца са раженим брашном замесити у глатко тесто.
-Добијено тесто
оставити да нараста 3 сата на топлом.
-Растворити со у
води.
-Растворити
пекарски квасац у води.
-У нарасло тесто
додати интегрално пшенично брачно , растопљену со и растопљен пекарски квасац.
-Замесити средње
меко тесто, покрити га крпом и оставити да одстоји 30 минута.
-Након истека 30
минута тесто премесити и обликовати у жељени облик.
-Завршно
обликоване тестене комаде оставити да одстоје још 30 минута.
-Пећницу добро
загрејати на 220°C.
-Убацити тесто у
пећ и пустити водену пару или ако немамо уграђен уређај пре пећења га премазати
водом.
-На тој
температури тесто пећи око 20 минута.
-Затим смањити
температуру за 20 до 30 °C и пећи још 40 минута.
-Избегавати
отварање печнице током печења.
-Крај печења
оценити органолептички.
-Кад доња корица
порумени и хлеб кад се куцне изгледа као да је шупаљ хлеб је довољно печен.
-Хлеб извадити на
жичану мрежу како би се равномерно охладио.
Пшенично-јечмено-ражени хлеб
Састојци
|
Грами
|
Ражено брашно
|
500
|
Пшенично брашно
|
200
|
Јечмено брашно
|
200
|
Домаћи квасац
|
200
|
Пекарски квасац
|
25
|
Со
|
10
|
Вода
|
750
|
Млевани анис
или мирођија
|
5
|
-Домаћи квасац
растопити у води.
-Домаћем квасцу
додати пекарски квасац.
-Со растоворити у
води.
-Измешати све три
врсте брашна и млевени анис.
-Од свих сировина
замесити тесто.
-Прекрити тесто
крпом и оставити га 60 минута да мирује.
-Тесто премесити,
и обликовати векне.
-Завршно
обликоване комаде оставити да мирују још 30 минута.
-Векне избости
виљушком.
-Пећницу добро
загрејати на 200 °C.
-Убацити тесто у
пећ и пустити водену пару или ако немамо уграђен уређај пре пећења га премазати
водом.
-Тесто пећи 40
минута.
-Крај печења
проценити органолептички.
Пшенично-зобени хлеб
Састојци
|
грами
|
Пшенично брашно
|
400
|
Зобено брашно
|
200
|
Домаћи квасац
|
50
|
Пекарски квасац
|
20
|
Со
|
10
|
Млеко
|
500
|
Млевени ким
|
5
|
-Домаћи квасац
растворити у млеку и додати на врх кашичице меда или јечменог слада.
-Домаћем квасцу
додати пекарски квасац.
-Помешати
пшенично и зобено брашно и додати млевени ким.
-Од свих сировина
замесити средње тврдо тесто.
-Тесто прекрити
крпом и оставити га да нараст око 90 минута.
-Тесто затим
премесити и обликовати векне.
-Векне зарезати
загрејаним ножем и оставити да нарасту још 30 минута.
-Пећницу добро
загрејати на 200 °C.
-Тесто пећи 50-60
минута.
-Крај печења
проценити органолептички.
Пшенично-кукурузни хлеб
Састојци
|
Грами
|
Интегрално
пшенично брашно
|
500
|
Пшенично бело
брашно
|
50
|
Кукурузно брашно
|
250
|
Пекарски квасац
|
40
|
Со
|
10
|
Вода
|
500
|
-Део воде
загрејати до кључања.
-Том врелом водом
прелити кукурузно брашно.
-Оставити
кукурузно брашно да се охлади.
-Охлађеном
кукурузном додати интегрално пшенично брашно и со.
-У средини брашна
направити удубљење и у њега ставити пшенично бело брашно и растворен пекарски
квасац.
-Тесто оставити
док квасац не почне да прави мехуриће.
-Кад квасац почне
да прави мехуриће замесити тесто.
-Прекрити га
крпом и оставити да нараста 45 минута.
-Затим га
премесити и поделити на 2 дела.
-Од сваког дела
формирати облик векне и оставити их да нарастају још 30 минута.
-Печницу добро
загрејати на 220 °C и у њу ставити нарасли хлеб.
-На тој
температуру пећи 20 минута.
-Затим снизити
температура на 190 °C и пећи још 35-40 минута.
-Крај печења
проценити органолептички.
-Кад хлеб буде
печен извадити га из пећнице, премазати га водом и завити у платнену крпу или
салвету.
-Положити га на
металну жицу да се охлади.
Пшенично-хељдин хлеб
Састојци
|
Грами
|
Интегрално
пшенично брашно
|
500
|
Хељдино брашно
|
500
|
Со
|
15
|
Пекарски квасац
|
40
|
Вода
|
500
|
-Помешати оба
брашно и по средини направити удубљење.
-Растворити
квасац у мало воде и сипати га у удубљење од брашна.
-У исто удубљење
сипати, мало воде и мало бацити брашна.
-Тесто оставити
док квасац не почне да прави мехуриће.
-Кад квасац буде
готов додавати преосталу количину воде.
-Течност додавати
полако а тесто месити брзо и снажним покретима јер постаје лепљиво.
-Посуду у којо ће
тесто стајати добро посути брашном.
-Ставити замешено
тесто и оставити га да нараста око 60 минута.
-Тесто премесити
и оставити га на топлом још 45 минута.
-Од готовог теста
обликовати мање векне.
-Пећ добро
загрејати на 220 °C и у њу ставити нарасле векнице.
-На тој
температуру пећи 20 минута.
-Затим снизити
температура на 180 °C и пећи још 35-40 минута.
-Крај печења
проценити органолептички.
-Кад хлеб буде
печен извадити га из пећнице и положити га на металну жицу да се охлади.
Нема коментара:
Постави коментар